Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 1% για το πετρέλαιο – Στα 73,6 δολ. το Brent, στα 71,7 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 1% για το πετρέλαιο – Στα 73,6 δολ. το Brent, στα 71,7 δολ. το αργό
Στη σκιά των συνομιλιών για το πετρέλαιο κινείται το Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη 15/6/2021, με το Brent να καταγράφει κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η προοπτική του πρόσθετου εφοδιασμού σύντομα στην αγορά από το Ιράν ξεθώριασε ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Περί τις 19:00 ώρα Ελλάδας το Brent αυξήθηκε κατά 1,07%, στα 73,64 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 1,17%, στα 71,71 δολ. το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει 3 σεντς στην προηγούμενη περίοδο.

Οι έμμεσες συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, μαζί με άλλα μέρη της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επαναλήφθηκαν το Σάββατο στη Βιέννη και χαρακτηρίστηκαν ως «έντονες» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για την άρση των κυρώσεων στο Ιράν που θα επέτρεπε στο μέλος του ΟΠΕΚ να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού. «Είναι όλο και πιο απίθανο να δούμε τις ΗΠΑ να επανέλθουν στην ιρανική πυρηνική συμφωνία πριν από τις ιρανικές προεδρικές εκλογές αργότερα αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε η ING Economics. Άλλα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοειδών Εξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) μαζί με τους μεγάλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ + - έχουν συγκρατήσει την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές εν μέσω της πανδημίας.
«Θα χρειαστεί πρόσθετη προμήθεια από τον ΟΠΕΚ + κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τη ζήτηση να αναμένεται να συνεχίσει την ανάκαμψή της», ανέφερε η ING. Για την κάλυψη της ενισχυμένης ζήτησης, οι αμερικανοί drillers αυξάνουν επίσης την παραγωγή.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ από επτά μεγάλους σχηματισμούς σχιστόλιθου προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 38.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο σε περίπου 7,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις μηνιαίες προοπτικές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης