Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιταλία: Πράσινο deal 4,5 δισ. ευρώ της A2A με το επενδυτικό ταμείο Ardian

Ιταλία: Πράσινο deal 4,5 δισ. ευρώ της A2A με το επενδυτικό ταμείο Ardian

Η Ardian θα διοχετεύσει έως και 1,5 δισ. ευρώ σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα στεγάσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της A2A, με επιχειρηματική αξία περίπου 3 δισ. ευρώ

Η ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας A2A ενώνει τις δυνάμεις της με το επενδυτικό ταμείο Ardian σε μια συμφωνία μετρητών και περιουσιακών στοιχείων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου παρόχου πράσινης ενέργειας στη χώρα.

Η συνεργασία θα επιτρέψει στην A2A, τη μεγαλύτερη περιφερειακή εταιρεία κονής ωφέλειας της Ιταλίας, να εντείνει την πράσινη μετάβασή της μέσω κοινών επενδύσεων, για ορισμένες από τις οποίες εργάζονται ήδη οι δύο εταιρείες.
Καθώς αυξάνεται η πίεση για να στραφεί σε καθαρότερη ενέργεια, πολλές εταιρείες αναδιαρθρώνουν τις επιχειρήσεις τους και αναζητούν ιδιώτες επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν τις πράσινες φιλοδοξίες τους.
"Η A2A και η Ardian στοχεύουν στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης ιταλικής πλατφόρμας που επικεντρώνεται στην ενεργειακή μετάβαση, και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, με μια σαφή στρατηγική για την απομάκρυνση από τον άνθρακα", ανέφερε η A2A.

Σύμφωνα με τη μη δεσμευτική συμφωνία τους, η Ardian θα διοχετεύσει έως και 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα στεγάσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της A2A, με επιχειρηματική αξία περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η A2A θα μεταβιβάσει στη νέα εταιρεία τις μονάδες υδρογόνου, αιολικής και ηλιακής ενέργειας μαζί με τις επιχειρήσεις ενεργειακού εφοδιασμού και τα αποθέματά της.
Η Ardian θα κατέχει μερίδιο 45% στη νέα εταιρεία με την A2A να κατέχει το υπόλοιπο.

Επενδυτικοί στόχοι

Έχουν ήδη εντοπίσει πιθανούς επενδυτικούς στόχους και σχεδιάζουν να αξιολογήσουν περαιτέρω ευκαιρίες στο μέλλον, ανακοίνωσε η Α2Α.
Η A2A και η Ardian συμφώνησαν πέρυσι να συνεργαστούν για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου και πηγές ανέφεραν ότι οι θα υποβάλλουν προσφορές για υδροηλεκτρικά και στοιχεία φυσικού αερίου που διατίθενται προς πώληση από την ιταλική εταιρεία αιολικής ενέργειας ERG.
Η Ardian, η οποία έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στην ιταλική υποδομή, είναι μέτοχος του ιταλικού ταμείου F2i, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία.

"Η συμφωνία με την Ardian θα επιτρέψει την επιτάχυνση της Α2Α , επιτυγχάνοντας τους στόχους ανάπτυξης σε ανανεώσιμες πηγές", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Α2Α Renato Mazzoncini
Η A2A, που ελέγχεται από τις τοπικές αρχές των βόρειων πόλεων του Μιλάνου και της Μπρέσια, έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 16 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Η A2A στοχεύει επίσης να τριπλασιάσει την ανανεώσιμη χωρητικότητά της στα 5,7 gigawatts διαθέτοντας περισσότερα από 4 δισ.  ευρώ σε επενδύσεις και εξαγορές.
Οι αναλυτές της Intesa Sanpaolo ανέφεραν ότι η συμφωνία "θα μπορούσε να επιτρέψει στην A2A να επιταχύνει την ανάπτυξή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τόσο το νέο κεφάλαιο της Ardian όσο και την πολυετή πείρα στον κλάδο στην Ιταλία", προσθέτοντας ότι θεώρησε την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ως "δίκαιη".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης