Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Rio Tinto: Μελετά τη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου στην επεξεργασία της αλουμίνας

Rio Tinto: Μελετά τη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου στην επεξεργασία της αλουμίνας
H μελέτη θα εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμου υδρογόνου ως εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα σε μια διαδικασία πύρωσης που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό πρώτων υλών

O παγκόσμιος γίγαντας των μετάλλων Rio Tinto θα πραγματοποιήσει μια μελέτη σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου στην παραγωγή αλουμινίου στο πλαίσιο έρευνας ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απανθρακοποίηση της παραγωγής βασικών μετάλλων.

Ειδικότερα, η μελέτη θα εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμου υδρογόνου ως εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα σε μια διαδικασία πύρωσης που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό πρώτων υλών όπως ο βωξίτης προτού μετατραπεί σε αλουμίνα. Επίσης, η διαδικασία φρύξης απαιτεί οι πρώτες ύλες να θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία και το ορυκτό αέριο παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως η κύρια πηγή θερμότητας.

Σε αυτό λοιπόν το σημείο, η Rio Tinto θα διερευνήσει κατά πόσον το υδρογόνο μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική πηγή θερμότητας χωρίς να συμβάλλει στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου. Επίσης, η εν λόγω μελέτη θα γίνει στο διυλιστήριο Yarwun alumina στο Gladstone στο Κουίσλαντ και θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Διαδικασία προσομοίωσης

Η εταιρεία θα δοκιμάσει το υδρογόνο σε εργαστηριακή κλίμακα, πραγματοποιώντας μελέτες και τεστάροντάς το σε ένα έργο επίδειξης στο διυλιστήριο Yarwun. Η μελέτη θα στοχεύσει στον προσδιορισμό του έργου που απαιτείται για την ενσωμάτωση ανανεώσιμων τεχνολογιών υδρογόνου σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής αλουμίνας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για την ευρύτερη χρήση του ανανεώσιμου υδρογόνου στην παραγωγή αλουμίνας σε εμπορική κλίμακα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto Aluminium, Daniel van der Westhuizen, δήλωσε ότι το εν λόγω έργο ήταν ένα πρώιμο βήμα προς την αύξηση της χρήσης αποθηκών ενέργειας μηδενικών εκπομπών στην παραγωγή μετάλλων, οδηγώντας ενδεχομένως σε μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επενδύουμε σε εργασίες που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο για να απελευθερώσουμε τον άνθρακα σε κάποιες από τις δραστηριότητές μας, αλλά και για να συμβάλλουμε στην εύρεση λύσεων για χαμηλότερες εκπομπές της Rio Tinto και της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου. Αναγνωρίζουμε ότι απέχουμε πολύ από τη μείωση των εκπομπών στις δραστηριότητές μας και είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Αλλά έργα όπως αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος για να μας βοηθήσουν να φτάσουμε εκεί».

Η χείρα βοηθείας του ARENA και τα παραδείγματα

Ο Αυστραλιανός Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ARENA) θα παρέχει επιχορήγηση ύψους 579.786 δολαρίων στη Rio Tinto για την υποστήριξη του έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει συνολική δαπάνη 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μελέτη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ARENA Darren Miller δήλωσε ότι «η χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου στην επεξεργασία υλικών όπως η αλουμίνα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δρόμο για τη μείωση των εκπομπών σε βιομηχανίες που είναι δύσκολο να μειωθούν».

Ορισμένοι μεγάλοι ευρωπαίοι κατασκευαστές χάλυβα δοκιμάζουν ήδη τη χρήση υδρογόνου, ως εναλλακτική λύση του άνθρακα, στη διαδικασία παραγωγής χάλυβα.
Ο εκ Σουηδίας παραγωγός χάλυβα, SSAB έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή εμπορικά ανταγωνιστικού άνθρακα χωρίς χάλυβα έως το 2026.  Ο ARENA πιστεύει ότι μπορεί να σημειωθεί παρόμοια πρόοδος στον τομέα του αλουμινίου, της Αυστραλίας, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλουμίνας.

«Εάν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα με καθαρό υδρογόνο στη διαδικασία διύλισης της αλουμίνας, αυτό θα μειώσει τις εντατικές εκπομπές της αλυσίδας εφοδιασμού αλουμινίου. Η διερεύνηση αυτών των νέων τεχνολογιών και μεθόδων καθαρής ενέργειας είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παραγωγή πράσινου αλουμινίου», συμπλήρωσε ο Miller.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης