Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Αρχή μιας τεράστιας προσπάθειας - Von der Leyen: Μεταμορφώνεται η οικονομία

Μητσοτάκης: Αρχή μιας τεράστιας προσπάθειας - Von der Leyen: Μεταμορφώνεται η οικονομία
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε το πράσινο φως στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

Παρουσιάστηκαν σήμερα οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία ιστορική στιγμή και την τελευταία πράξη των δύσκολων στιγμών της πανδημίας. «Η Ένωση προχωρεί σε μία κοινή έκδοση χρέους προς όφελος των κρατών – μελών της, μία πρόταση που υποστήριξα από την αρχή».

«Η Ελλάδα θεωρείται από τις ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς δικαιούται κεφάλαια ύψους 31 δισ. ευρώ, ωστόσο και η χώρα μας με τη σειρά της ήταν από τις πρώτες που κατέθεσαν Σχέδιο που περιλαμβάνει 175 επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις. Σε ορίζοντα 7ετίας αναμένεται να δημιουργήσουμε 200.000 νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το Εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται οι περισσότεροι πόροι. Το δηλώνουν τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021. Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Συγκροτεί πλήρες σχέδιο. Ανταποκρίνεται και στο συμβολισμό Ελλάδα 2.0. Είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση, στην απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και τέλος στις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό.

Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα γράφουμε ιστορία

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Κομισιόν ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη θερμή υποδοχή στο «λίκνο της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας».

«Δεν ξεχάσω το πώς οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις “μαύρες στιγμές” την περίοδο της πανδημίας. Επέδειξαν αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας πως δίνεται το «πράσινο φως» στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμα μας ύψους 800 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σημειώσει πως «Σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».

Όπως είπε, με την εφαρμογή του η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βγει πιο δυνατή από ποτέ και πιο προετοιμασμένη για το μέλλον.

«Σήμερα γράφουμε ιστορία, η επιτυχία της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία», επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης