Ενέργεια

Novak: Απειλή για τον ενεργειακό εφοδιασμό ο φόρος άνθρακα

Novak: Απειλή για τον ενεργειακό εφοδιασμό ο φόρος άνθρακα
Τις ανησυχίες του εξέφρασε ο Ρώσος πολιτικός

Ο Ρώσος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Alexander Novak δήλωσε σήμερα (17/6) τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν κόστος εκπομπών άνθρακα στις εισαγωγές αγαθών ενδέχεται να συγκρούονται με τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και να απειλούν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ σκοπεύει να επιβάλει κόστος εκπομπών άνθρακα στις εισαγωγές αγαθών συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, του τσιμέντου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πλήρως συμβατό με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η προειδοποίηση Novak

O Novak, ο οποίος είχε διατελέσει και ως υπουργός Ενέργειας, υπογράμμισε ότι τέτοιοι φόροι θα μπορούσαν να επεκταθούν τα επόμενα χρόνια στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, που θεωρούνται βασικές πηγές εσόδων για τα κρατικά ταμεία της Μόσχας.

«Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η εισαγωγή του φόρου άνθρακα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να παραβιάζει διάφορες αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είναι επιτακτικός ο συμβιβασμός καθώς, ελλοχεύουν πιθανές διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού.

Τα τεχνητά περιοριστικά μέτρα των παραδοσιακών τομέων καυσίμων και ενέργειας ενδέχεται να μειώσουν την κερδοφορία και την ελκυστικότητα των επενδύσεων του τομέα, και ως αποτέλεσμα, θα προκύψει η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού». τόνισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης