Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΕΛΑΠΕ: Ένας λογαριασμός, δύο σκέλη για παλιά και νέα έργα

ΕΛΑΠΕ: Ένας λογαριασμός, δύο σκέλη για παλιά και νέα έργα
«Πράσινο» από την Κομισιόν για την επόμενη ημέρα του ΕΛΑΠΕ

Η ώρα των  μεταρρυθμίσεων για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), με μια οικονομική «ένεση» περίπου 200 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έφτασε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης,  δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες και για την επόμενη μέρα του ειδικού λογαριασμού για τη στήριξη της πράσινης ενέργειας

Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι ο ΕΛΑΠΕ θα έχει δύο σκέλη, στα οποία θα διαχωριστούν τα παλιά και τα νέα έργα, μια πρόταση που είχε προωθηθεί από την ελληνική πλευρά ώστε η επιδότηση να είναι επιλέξιμη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο ένα σκέλος θα παραμείνουν όσα έργα είχαν τεθεί σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή οι παλιές ΑΠΕ και από το νέο σκέλος θα αποζημιώνονται εκείνα που πήραν …μπρος από 1ης Ιανουαρίου 2021. 

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

1)Δημιουργία «νέου» λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για μονάδες που τέθηκαν σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά. Ο λογαριασμός αυτός θα περιλαμβάνει μηχανισμούς για την εξασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας, σε περίπτωση απρόβλεπτων ανισορροπιών. Το πώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός μένει να αποσαφηνιστεί από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ήδη επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις, σε συνεργασία με τον ΔΑΠΕΕΠ. Ουσιαστικά θα πρέπει να προβλέπει την επόμενη μέρα για τον λογαριασμό ώστε εγκαίρως να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα. Ο νέος ΕΛΑΠΕ θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022. 

2)Έναρξη ισχύος ενός συστήματος εμπορίας εγγυήσεων προέλευσης που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να υποστηρίζουν οικειοθελώς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έργα ΑΠΕ. Το σύστημα εγγυήσεων προέλευσης (Guarantees of Origin -GO) περιλαμβάνει:α) Υιοθέτηση ενός συστήματος έκδοσης / δημοπρασίας GO για τιμολόγια τροφοδοσίας ΑΠΕ. Το σύστημα θα το λειτουργεί  ο   ΔΑΠΕΕΠ ο οποίος θα  πραγματοποιεί πλειστηριασμούς, ώστε οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να αποκτούν τα GO και να μπορούν στα προϊόντα τους να προσθέσουν και «πράσινα» συμβόλαια.  β) Διαπίστευση «πράσινων» προϊόντων λιανικήςγ) Διαπίστευση προτύπων «πράσινων επιχειρήσεων».


Η μεταρρύθμιση, προκειμένου να στηριχθούν με 200 εκατ. ευρώ νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3 GW, θα ολοκληρωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα έως τις 30 Ιουνίου 2025.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης