Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομισιόν: Ο προγραμματισμός των μεταρρυθμίσεων - επενδύσεων για την ενεργειακή αγορά μέχρι το 2025

Κομισιόν: Ο προγραμματισμός των μεταρρυθμίσεων - επενδύσεων για την ενεργειακή αγορά μέχρι το 2025
Όλο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειακών προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης

Το χρονοδιάγραμμα του μετασχηματισμού του ενεργειακού κλάδου περιέχει η έκθεση 288 σελίδων από την Κομισιόν με ημερομηνία 17/6/2021. Τίθενται συγκεκριμένα χρονικά διαγράμματα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων – επενδύσεων, που ενδεχομένως θα συνδέονται και με τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρέχονται επιδοτήσεις για την δημιουργία 1.380 MW αποθήκευσης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 31/12/2025.

Αφορά επενδύσεις στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης οι οποίες θα υλοποιηθούν  μέσω ενός SPV, όπως είναι γνωστό, με στόχο ολοκλήρωσης 31/12/2025.
Σε αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα εμπίπτουν και οι διασυνδέσεις, όπως επίσης και η αναβάθμιση του ΔΕΔΔΗΕ, για να αντιμετωπιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αντίστοιχα και εδώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι 31/12/2025.

Ο κλάδος επίσης των ΑΠΕ θα υιοθετήσει την αναδιάρθρωση των υπαρχόντων δομών για τις αμοιβές των παραγωγών ΑΠΕ, μέσω νέου μηχανισμού, που θα εγγυάται την οικονομική βιωσιμότητα του τρέχοντος και του νέου ΕΛΑΠΕ. Θα εισαχθούν οι εγγυήσεις από ένα trading σύστημα που αφορά ένα διαπραγματεύσιμο commodity, που εκπροσωπεί μια απαίτηση για τις περιβαλλοντικές ωφέλειες, που συνδέονται με τις ΑΠΕ. Τα GOs διαπραγματεύονται ηλεκτρονικά σε μια εθελοντική αγορά για πιστοποιητικά ΑΠΕ και δεν συνδέονται με την φυσική παράδοση ηλεκτρικών ποσοτήτων.
Θα μπει έκτακτο Τέλος COVID-19 και μόνιμος φόρος άνθρακα για το diesel. Kατά τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ και η προστασία των καταναλωτών από την επιβάρυνση Τελών.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα αυξήσει κατά 3 GW την δυναμικότητα των ΑΠΕ και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.

Τα χρονοδιαγράμματα

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τις ΑΠΕ, μείωση της γραφειοκρατίας καθώς και ένα νέο πλαίσιο για τα offshore. Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ.

Στο β΄ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ. Μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2023, αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στον τομέα της αποθήκευσης η αποδοχή των συμβάσεων για projects 500-700 MW.

Στο δ’ τρίμηνο του 2023, η γνωστοποίηση αποδοχής των συμβάσεων που θα έχουν σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ και την ενεργειακή αναβάθμισή του, ώστε να υπάρξει περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και να βελτιωθεί η αξιοπιστία του Δικτύου, που παράλληλα να προστατεύεται το περιβάλλον.

Επίσης, μέχρι το δ΄ τρίμηνο του 2023, θα πρέπει να έχουν ανατεθεί οι συμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για έργα που αφορούν την αύξηση χωρητικότητας υποσταθμών Υψηλής/Μεσαίας Τάσης, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και να βελτιωθεί η αξιοπιστία και ανθεκτικότητα του δικτύου.

Το δ΄ τρίμηνο του 2025 περιλαμβάνει την αποκατάσταση 150.000 στρεμμάτων στη Δ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Στην ίδια περίοδο, θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία όλα τα ενεργειακά projects αποθήκευσης ύψους 1.380 MW, συμπεριλαμβανομένης και της Αμφιλοχίας, αφού πιστοποιηθούν και από τον ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, για το δ΄ τρίμηνο του 2025, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δικτύου και της ανθεκτικότητας του ΔΕΔΔΗΕ, όσον αφορά και στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και λειτουργικής αποδοτικότητας. Επίσης, στο ίδιο τρίμηνο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση για τις δασικές εκτάσεις.

Τέλος, παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αύξηση της δυναμικότητας των HV/MV Υποσταθμών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Επίσης, για το β΄ τρίμηνο του 2022, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ με τα νέα του χαρακτηριστικά που θα περιλαμβάνουν μηχανισμούς για την χρηματοοικονομική του αξιοπιστία. Μπαίνουν σε ισχύ κατά πρώτον οι εγγυήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν υιοθέτηση ενός μηχανισμού Εκδόσεων/Δημοπρασιών για feeding tariffs στις ΑΠΕ.  
Δεύτερον, διαπίστευση για πράσινα προϊόντα λιανικής και τρίτον, διαπίστευση για «green business» standards (Δείτε ΕΔΩ περισσότερα).

Επιπλέον, για το β΄ τρίμηνο του 2022, θα πρέπει να καθιερωθεί σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός της πλευράς της ζήτησης στην Αγορά Εξισορρόπησης. Επίσης, η απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, περιλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και μετρήσιμες δυνατότητες για αναίτιες καθυστερήσεις.

Παράλληλα, στο β΄ τρίμηνο του 2023, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι συμβάσεις για τα συμβόλαια αναβάθμισης των εκτάσεων της απολιγνιτοποίησης στις περιοχές Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Οι προδιαγραφές θα έχουν τμήματα για ειδικές χρήσεις, τα standards των κτιρίων κλπ.

Οι διασυνδέσεις

Το 2ο τρίμηνο του 2023 αναμένεται η κοινοποίηση των αναδόχων από τον ΑΔΜΗΕ για τα εξής έργα:

  • Καλώδιο διασύνδεσης Νάξος – Θήρα 
  • Καλώδιο υπερυψηλής τάσης (EHVC) Κουμουνδούρου – Κόρινθος (μέρος 1 και 2) 

Υποσταθμοί σε Μήλο, Φολέγανδρο, Σέριφο και καλώδια διασύνδεσης Λάυριο-Σέριφος, Σέριφος-Μήλος, Μήλος-Φολέγανδρος, Φολέγανδρος-Θήρα. 

Το 2ο τρίμηνο του 2025, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και των δοκιμών στο καλώδιο διασύνδεσης Νάξος-Θήρα, καθώς και η ολοκλήρωση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης Κουμουνδούρου-Κόρινθος σε ποσοστό 50% για την φάση 1 και φάση 2.

Το 4ο τρίμηνο του 2025, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα τρία υποέργα (Διασύνδεση Νάξος-Θήρα, καλώδιο EHVC Κουμουνδούρου-Κόρινθος, Υποσταθμοί και άλλες διασυνδέσεις) καθώς και να έχει ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας τους με την ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς. 

www.worldenerrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης