R.Adib (REN21): Αμετάβλητο το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην τελική κατανάλωση ενέργειας

R.Adib (REN21): Αμετάβλητο το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην τελική κατανάλωση ενέργειας
Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αναπτυχθεί σημαντικά και έχουν τεθεί στο επίκεντρο των εθνικών πολιτικών

Την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον ενεργειακό τομέα, τα ορυκτά καύσιμα και την προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου να διεισδύσουν οι ΑΠΕ, καταδεικνύει νέα έκθεση του REN21.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αναπτυχθεί σημαντικά και έχουν τεθεί στο επίκεντρο των εθνικών πολιτικών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ωστόσο, παρά τις φιλόδοξες πολιτικές, ακόμη και σήμερα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και η χρήση τους τελικά δείχνει να έχει μειωθεί απειροελάχιστα από 80,3% το 2009 σε 80,2% το 2019.

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι οι υποσχέσεις της κλιματικής πολιτικής τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν κενό γράμμα.  Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην τελική κατανάλωση ενέργειας δεν έχει μεταβληθεί», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του REN21, Rana Adib.

Τα πρωτεία των ορυκτών καυσίμων

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν επηρεάσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, η ζήτηση ενέργειας υπήρξε ως επί το πλείστον στάσιμη ή αυξήθηκε ελαφρά μόνο την τελευταία δεκαετία. Ταυτόχρονα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία και την Αφρική είδαν να αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας, η οποία καλύπτεται κυρίως από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

Για παράδειγμα - η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκατέστησε πέρυσι 52 GW χωρητικότητας αιολικής ενέργειας, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για την περισσότερη αιολική χωρητικότητα που εγκαταστάθηκε σε ένα έτος από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία καθώς διπλασίασε την ετήσιες εγκαταστάσεις σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, η Κίνα πρόσθεσε επίσης πέρυσι περισσότερη ισχύ που προέρχεται από άνθρακα από ό, τι ο υπόλοιπος κόσμος.

Μέτριος ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ

«Παρά την τεράστια ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το μερίδιο των ΑΠΕ αυξάνεται με μέτριο ρυθμό κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας, στη συνεχιζόμενη κατανάλωση, στις επενδύσεις σε νέα ορυκτά καύσιμα και στην παρακμή της παραδοσιακής χρήσης βιομάζας (η οποία οδήγησε σε στροφή προς τα ορυκτά καύσιμα)», αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης