Ενέργεια

Saudi Aramco: Παράταση ενός έτους σε δάνειο 10 δισ. δολαρίων με βελτιωμένους όρους

Saudi Aramco: Παράταση ενός έτους σε δάνειο 10 δισ. δολαρίων με βελτιωμένους όρους

Ζήτησε καλύτερους όρους για να αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς

 

Ο πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας Aramco εξασφάλισε παράταση ενός έτους σε δάνειο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πήρε πέρυσι, καθώς διαπραγματεύθηκε βελτιωμένους όρους στη διαδικασία, σύμφωνα με το Reuters.

Η Aramco έχει δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια για να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας σε μια εποχή χαμηλότερων τιμών πετρελαίου.
Αυτό είναι επιπλέον της δημόσιας πώλησης μειοψηφικού μεριδίου στην εταιρεία και της πρόσφατης μίσθωσης μέρους των αγωγών της για 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τους τελευταίους μήνες επαναδιαπραγματεύτηκε και επέκτεινε ένα ετήσια δάνειούψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε τον Μάιο του περασμένου έτους. Το δάνειο είχε δυνατότητα παράτασης ενός έτους, αλλά αντί να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο για να επεκτείνει τη συμφωνία - όπως συμφωνήθηκε ως μέρος αυτής της διευκόλυνσης - ζήτησε καλύτερους όρους για να αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς, ανέφερε το Reuters.
Η τιμολόγηση είναι πιο αυστηρή από το αρχικό δάνειο λόγω του "ασφάλιστρου COVID" που προέκυψε από τις συνθήκες της αγοράς πέρυσι,. Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι με την διευρυμένη διευκόλυνση πληρώνει έως και 30% -40% λιγότερο από ό, τι θα είχε καταβάλει βάσει της αρχικής συμφωνίας. "Είναι πολύ καλοί στις διαπραγματεύσεις", ανέφερε μια άλλη πηγή.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν στην Aramco και συμμορφώνονται με όσα είπε ένας τραπεζίτης ότι ήταν "επιθετικά" αιτήματα τιμολόγησης εν μέρει λόγω της νέας επιχείρησης που αναμένεται να δημιουργήσει, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman δήλωσε τον Απρίλιο ότι το βασίλειο συζητούσε να πουλήσει ένα μερίδιο 1% της Aramco σε μια παγκόσμια εταιρεία ενέργειας και θα μπορούσε να πουλήσει περαιτέρω μετοχές εντός του επόμενου έτους ή δύο, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών επενδυτών. Η Aramco προσπαθεί επίσης να πουλήσει μερίδιο στους αγωγούς φυσικού αερίου, ανέφεραν πηγές. Η συμφωνία αγωγών ύψους 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποστηρίχθηκε από χρέος σχεδόν 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναλήφθηκε από οκτώ τράπεζες και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε σε 10 επιπλέον τράπεζες, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης