Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σήμερα 24/6 η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ - Τα κρίσιμα ζητήματα

Σήμερα 24/6 η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ - Τα κρίσιμα ζητήματα

Με τα βασικά ζητήματα on hold η ετήσια  γενική συνέλευση του ομίλου - Κρίσιμες οι όποιες δηλώσεις το μάνατζμεντ

Συνέρχεται σήμερα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας και του ομίλου για το έτος 2020, στη διάρκεια του οποίου η ΔΕΗ «γύρισε» στην κερδοφορία μετά από σημαντικές ζημιές που είχε καταγράψει το 2019.

Ωστόσο η σημερινή γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει τη μη διανομή μερίσματος καθώς όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα προς τους μετόχους, παρόλο που η εταιρική χρήση του 2020 ήταν κερδοφόρα για τη μητρική εταιρία, ωστόσο τα αποτελέσματα της υπολείπονται των ζημιών προηγούμενων χρήσεων και συνεπώς η μητρική δεν επιτρέπεται να προβεί σε διανομή μερίσματος.

Η ΔΕΗ είναι αυτή την στιγμή σε φάση αναμονής για μια ειρά από κρίσιμα ζητήματα, που θα κρίνουν και την ταχήτητα και αποτελεσματικότητα του μετασχηματισμού της στον νέο εταιρικό προφίλ που είναι και ο στόχος της δίοκησης της.
Ποιά είναι αυτά;
- Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ολοκλήρωση και το τίμημα αυτού, που θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης.
- Το ζήτημα της στρατηγικής εφεδρείας που ανακύπτει περισσότερο κρίσιμο και χρονοβόρο με την δαπανηρή συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα, που βαίνει αυξανόμενη στις φάσεις αιχμής.
- Το ζήτημα της νέας μονάδας φυσικού αερίου, μετά και την οριστικοποίηση της επενδυτικής πρωτοβουλίας των ΓΕΚ και ΜΟΗ για την Κομοτηνή και του μετασχηματισμού της Πτολεμαϊδας 5.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά έσοδα της ΔΕΗ για το 2020 ανήλθαν σε περίπου 4.649,3 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 282,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBIDTA) διαμορφώθηκαν σε 820,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 2,7% σε σχέση με το 2019, ενώ το περιθώριο EBIDTA ανήλθε σε 17,6% έναντι 16,2% το 2019.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2.057,9 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 35,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1.685,7 εκατ ευρώ. Τέλος τα κέρδη μετά από φόρους της μητρικής εταιρίας ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1.963,1 εκατ. ευρώ το 2019.

Η τακτική γενική συνέλευση της ΔΕΗ που σε περίπτωση μη απαρτίας θα συνέλθει και πάλι στις 5 Ιουλίου, θα κληθεί να εγκρίνει τη συνολική διαχείριση κατά τη 19η εταιρική χρονιά και να απαλλάξει τους ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη συγκεκριμένη εταιρική χρήση.

Μεταξύ των θεμάτων της γενικής συνέλευσης είναι η έκθεση αποδοχών της εταιρίας η οποία αφορά τις αποδοχές των μελών της διοίκησης για το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε νέα πολιτική αποδοχών για τα μέλη της διοίκησης και τα στελέχη της ΔΕΗ που περιλαμβάνει Stock options και bonus με βάση την επίτευξη χρηματοοικονομικών, στρατηγικών/λειτουργικών και περιβαλλοντικών/βιώσιμων βραχυπρόθεσμων στόχων.

Σύναψη νέας δανειακής σύμβασης με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Εξάλλου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται η ΔΕΗ προχώρησε χθες στη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μέσω του δανείου θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση στην αναβάθμιση χιλιάδων χιλιομέτρων γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της χρήσης έξυπνων μετρητών που είναι απαραίτητοι για τη μελλοντική επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης συνυπέγραψαν το δεύτερο συμβόλαιο χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του εικοσαετούς δανείου ύψους 330 εκατ. ευρώ, το οποίο θα στηρίξει επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης