Ενέργεια

Chevron: Κόντρα στο «ρεύμα» του ενεργειακού μετασχηματισμού - Δεν επενδύει στις ΑΠΕ

Chevron: Κόντρα στο «ρεύμα» του ενεργειακού μετασχηματισμού - Δεν επενδύει στις ΑΠΕ
Η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογία και δράσεις μείωσης εκπομπών έως το 2028

Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους κολοσσούς, η αμερικανική Chevron δεν έχει σχέδια να μειώσει τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για να επενδύσει σε ηλιακή ή αιολική ενέργεια, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής Pierre Breber σε τηλεδιάσκεψη του Reuters την Πέμπτη (24/6).

Οι μέτοχοι έχουν αυξήσει την πίεση στις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες του κόσμου - συμπεριλαμβανομένης της Chevron - για να αρχίσουν να προετοιμάζουν την επιχείρησή τους για κέρδη κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Το σχέδιο της Chevron

Σημειώνεται ότι οι μεγάλοι «παίκτες» του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν δεσμευτεί για αύξηση δαπανών στις ΑΠΕ για μηδενικό αποτύπωμα ως το 2050. Στη Chevron, το 61% των μετόχων υποστήριξε πρόταση στην ετήσια γενική συνέλευση τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία μείωσε τις λεγόμενες εκπομπές Scope 3, αυτές που δημιουργούνται από τη χρήση των προϊόντων της. Η Chevron θα επενδύει σε τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών από τις δραστηριότητές της, αντί να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ή ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την CFO Breber.

Η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογία και δράσεις μείωσης εκπομπών έως το 2028, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Breber στο συνέδριο του Reuters «Events Global Energy Transition».

Από την προγραμματισμένη επένδυση, η Chevron θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή της και άλλα 750 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων όπως το ανανεώσιμο φυσικό αέριο.  Στην ετήσια συνάντηση επενδυτών τον Μάρτιο, η Chevron δήλωσε ότι θα μειώσει την ένταση του άνθρακα κατά 35% έως το 2028.

Οι κινήσεις των ανταγωνιστών

Η προσέγγιση της Chevron διαφέρει από αυτήν των μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες αναμένουν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου τους προς τα εμπρός, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις και την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Shell, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτό το έτος η παραγωγή πετρελαίου της κορυφώθηκε το 2019. Η BP φαίνεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% έως το 2030, ενώ η Eni βλέπει την παραγωγή πετρελαίου της να κορυφώνεται το 2025.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης