Ενέργεια

Έκθεση: «Εισιτήριο» δισ. δολ. για την Αυστραλία η ενίσχυση του τομέα των μπαταριών

Έκθεση: «Εισιτήριο» δισ. δολ. για την Αυστραλία η ενίσχυση του τομέα των μπαταριών
Η παγκόσμια ζήτηση μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον εννέα φορές κατά την επόμενη δεκαετία

Την ευκαιρία να ενισχύσει την οικονομία της κατά 7,4 δισ. δολ έχει η Αυστραλία αν αποκτήσει τα πρωτεία στην τεχνολογία των μπαταριών και επεκτείνει αυτή την βιομηχανία, έδειξε έκθεση της Accenture για το Future Battery Industries Cooperative Research Center (FBICRC).Όπως αναφέρεται, η Αυστραλία θεωρείται ένας σημαντικός πάροχος κρίσιμων μετάλλων στο γενικότερο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη βιομηχανία που περιλαμβάνει την επεξεργασία πρώτων υλών και την κατασκευή μπαταριών.

Το τώρα

Στην παρούσα φάση, η βιομηχανία μπαταριών της Αυστραλίας, που επικεντρώνεται κυρίως στην εξόρυξη πρώτων υλών συνεισφέρει 1,3 δισ. δολ. στην οικονομία της και υποστηρίζει 6.000 θέσεις εργασίας. Εάν η Αυστραλία παραμείνει επικεντρωμένη μόνο στην εξόρυξη πρώτων υλών, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για την οικονομία θα μπορούσε να φθάσει τα 4,1 δις. δολ.

Σύμφωνα με την Accenture, «η Αυστραλία είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην εξόρυξη υλικών μπαταριών - με περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς λιθίου και πρωταγωνιστικό ρόλο σε άλλα βασικά μέταλλα. Πέρα από αυτό το σημείο, η Κίνα επισκιάζει σχεδόν κάθε σημείο κατά μήκος της αλυσίδας».

Το αύριο

Η παγκόσμια ζήτηση μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον εννέα φορές κατά την επόμενη δεκαετία. Και μεγάλο μέρος της προσφοράς προέρχεται σήμερα από την Κίνα. Η Αυστραλία, λοιπόν, έχει την ευκαιρία να γίνει η απάντηση στις ανησυχίες των δυτικών εθνών ότι η τεχνολογία μπαταριών που υποστηρίζει την εγκατάσταση ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται κυρίως στα χέρια της Κίνας, σημειώνει η έκθεση.

«Φωτίζουμε τα διάφορα τμήματα μιας βιομηχανίας στην οποία η Αυστραλία μπορεί να είναι ηγέτης και υπάρχει σημαντική οικονομική αξία για να κερδίσουμε αν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία», δήλωσε ο Stedman Ellis, Διευθύνων Σύμβουλος της Future Battery Industries CRC.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης