Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ρήτρες φέρνουν αναπόφευκτες αυξήσεις στα τιμολόγια

Οι ρήτρες φέρνουν αναπόφευκτες αυξήσεις στα τιμολόγια
Το ενεργειακό μίγμα για σήμερα περιλαμβάνει 8% λιγνίτη, 49% φυσικό αέριο, 6% υδροηλεκτρικά, 17% εισαγωγές και μόλις 21% ΑΠΕ

Την ανηφόρα πήρα και πάλι από σήμερα πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος όπως διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Μετά την αποκλιμάκωση της Κυριακής 27/6 στα 88,99 ευρώ/MWh η σημερινή τιμή αυξήθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε στα 97,66 ευρώ/MWh.

Με δεδομένο δε ότι ο καύσωνας θα διατηρηθεί και την τρέχουσα εβδομάδα αυξάνοντας τη ζήτηση αλλά και περιορίζοντας τις δυνατότητες συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φαίνεται ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος θα συνεχίσει να διαμορφώνεται γύρω στα 100 ευρώ/MWh.

θα συνεχίσουν να είναι αναγκαίες οι λιγνιτικές μονάδες

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να είναι αναγκαία η χρήση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος ασκώντας πιέσεις στα οικονομικά της επιχείρησης λόγω του υψηλού επιπέδου στο οποίο κινούνται οι τιμές των ρύπων που ξεπερνούν τα 55 ευρώ/τόνο.

Το ενεργειακό μίγμα για σήμερα Δευτέρα 27/6 περιλαμβάνει 8% λιγνίτη, 49% φυσικό αέριο, 6% υδροηλεκτρικά, 17% εισαγωγές και μόλις 21% ΑΠΕ, προφανώς λόγω της άπνοιας.

Όσο δε για τη ζήτηση μετά την πτώση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε για σήμερα καταγράφει αύξηση κατά 6% και διαμορφώνεται στις 357,43 GWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα όταν η ζήτηση έφθασε στις 360,37 GWh την Πέμπτη 24/6 που ήταν και η πιο θερμή ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας η μέση χονδρεμπορική τιμή εκτοξεύτηκε στα 128,15 ευρώ/MWh επίπεδο που δεν είναι καθόλου απίθανο να καταγραφεί και την τρέχουσα εβδομάδα.

Αντίστοιχες οι συνθήκες και στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι αντίστοιχες είναι οι συνθήκες και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τη μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ιταλία να διαμορφώνεται για σήμερα στα 99,79 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία στα 94,44 ευρώ/MWh (πρόκειται για τις δυο αγορές με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η ελληνική) ενώ η υψηλότερη τιμή όλης της Ευρώπης καταγράφεται στις αγορές της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας στα 108,81 ευρώ/MWh.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών θα φανούν πολύ γρήγορα καθώς όλοι οι προμηθευτές έχουν συμπεριλάβει στα τιμολόγια τους ρήτρες συνδεδεμένες με την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, ενώ και η ΔΕΗ προσφέρει σταθερά τιμολόγια μόνο στους καταναλωτές που έχουν επιλέξει τα ειδικά πακέτα που έχει διαμορφώσει και αυτοί σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία δεν ξεπερνούν τις 2.000.

Όλοι οι υπόλοιποι θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται είτε μέσω της ρήτρας ρύπων που προϋπήρχε είτε μέσω της ρήτρας που συνδέεται με την χονδρική τιμή του ρεύματος και την οποία αναγκάζεται να ακολουθήσει η ΔΕΗ από τις αρχές Αυγούστου μετά από σχετική υπόδειξη της ΡΑΕ.

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ασκώντας το δικαίωμα της να κάνει τη δική της εμπορική πολιτική προσφέρει έκπτωση 30% επί της νέας ρήτρας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταγραφούν αυξήσεις στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης