Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Προβλέψεις για έλλειμμα εφοδιασμού με πετρέλαιο τον Αύγουστο

ΟΠΕΚ: Προβλέψεις για έλλειμμα εφοδιασμού με πετρέλαιο τον Αύγουστο

Ο ΟΠΕΚ + συνεδριάζει την Πέμπτη για να συζητήσει την προσφορά για τους επόμενους μήνες

 

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ δείχνουν έλλειμμα εφοδιασμού με πετρέλαιο τον Αύγουστο και το υπόλοιπο του 2021 καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, υποδηλώνοντας ότι ο όμιλος και οι σύμμαχοί του έχουν περιθώριο να αυξήσουν την παραγωγή σε συνάντηση αυτή την εβδομάδα.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και συμμάχων, γνωστός ως ΟΠΕΚ +, επιστρέφει 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), περίπου 2% της παγκόσμιας παραγωγής, στην αγορά από τον Μάιο έως τον Ιούλιο ως μέρος ενός σχεδίου για τη μείωση ρεκόρ της περσινής παραγωγής συγκράτηση.
Περί τις 19:22 η τιμή του αργού υποχωρούσε - αφού πρώτα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 - κατά 1,31% στα 73,09 δολάρια το βαρέλι και το Brent κατέγραφε απώλειες 1,34% στα 75,12 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ + συνεδριάζει την Πέμπτη για να συζητήσει την προσφορά για τους επόμενους μήνες. Με το πετρέλαιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, πηγές λένε ότι θα συζητηθεί μια περαιτέρω αύξηση τον Αύγουστο, αλλά ορισμένοι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί φοβούμενοι νέα υποχώρηση της ζήτησης και υψηλότερη προσφορά από το Ιράν.

Η τελευταία πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση αργού πετρελαίου υποδηλώνει, εάν τα επίπεδα παραγωγής παραμείνουν ίδια, η προσφορά του ΟΠΕΚ θα υπολείπεται της αναμενόμενης ζήτησης κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.
Το έλλειμμα διευρύνεται στα 2,2 εκατομμύρια bpd το τέταρτο τρίμηνο.


οπεκ.PNG


Το παραπάνω γράφημα βασίζεται στην υπόθεση ότι τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ με ποσοστώσεις συνεχίζουν να αντλούν στα συμφωνημένα επίπεδα Ιουλίου και το Ιράν και άλλοι παραγωγοί που έχουν εξαιρεθεί εμμένουν στην παραγωγή του Μαΐου - τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία του ΟΠΕΚ.
Στο γράφημα περιλαμβάνεται και ο αριθμός του ΟΠΕΚ για το πρώτο τρίμηνο που παρουσιάζει έλλειμμα 280.000 bpd.
Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις μιλούν από τον Απρίλιο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης το 2015, η οποία θα επιτρέψει στο Ιράν να ενισχύσει την παραγωγή, μέχρι στιγμής όμως χωρίς συμφωνία μέχρι στιγμής.

Η Τεχεράνη άντλησε 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Μάιο και παρήγαγε 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2018 πριν από τις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ.
Έτσι, επιπλέον 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το Ιράν τους επόμενους μήνες θα έδινε στον ΟΠΕΚ + λιγότερο χώρο για να προσθέσει προσφορά χωρίς να ανατραπεί η αγορά σε πλεόνασμα.
Ο ΟΠΕΚ + μείωσε την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια bpd το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε όταν ξέσπασε η πανδημία.
Από τον Ιούλιο, οι περιορισμοί που ισχύουν θα ανέλθουν στα 5,8 εκατομμύρια bpd.



www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης