Περιβάλλον

ΕΕ: Μπήκε και η τελική «σφραγίδα» στον νόμο – ορόσημο για την κλιματική αλλαγή

ΕΕ: Μπήκε και η τελική «σφραγίδα» στον νόμο – ορόσημο για την κλιματική αλλαγή

Οι υπουργοί από τις 27 χώρες της ΕΕ ενέκριναν επίσημα τη συμφωνία εκτός από τη Βουλγαρία, η οποία απείχε.

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα έβαλαν την τελική σφραγίδα έγκρισης σε έναν νόμο για να καταστήσουν τους στόχους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του μπλοκ νομικά δεσμευτικούς, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ προετοιμάζουν ένα τεράστιο νέο πακέτο πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι διαπραγματευτές από το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία τον Απρίλιο για τη νομοθεσία για το κλίμα, η οποία θέτει στόχους για τη μείωση των καθαρών εκπομπών της ΕΕ κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990 και την εξάλειψή τους έως το 2050.
Οι υπουργοί από τις 27 χώρες της ΕΕ ενέκριναν επίσημα τη συμφωνία τη Δευτέρα, εκτός από τη Βουλγαρία, η οποία απείχε.
"Ο τελικός συμβιβασμός δεν αντικατοπτρίζει επαρκώς την εθνική μας θέση", δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Ηγέτες από όλες τις χώρες της ΕΕ υπέγραψαν τον στόχο μείωσης των εκπομπών του 2030 τον Δεκέμβριο, ο οποίος στοχεύει να θέσει το μπλοκ σε μια πορεία που, εάν ακολουθηθεί παγκοσμίως, θα αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι στόχοι ισχύουν για τις συνολικές εκπομπές της ΕΕ, αντί για δεσμευτική απαίτηση για κάθε χώρα. Ο νόμος αποσκοπεί στο να θέσει το κλίμα στο επίκεντρο όλων των πολιτικών της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικοί κανονισμοί υποστηρίζουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μια τεράστια αναθεώρηση πολιτικής.
Οι περισσότεροι νόμοι της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί για να επιτύχουν έναν προηγούμενο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 40% έως το 2030.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει αυτήν την αναβάθμιση στις 14 Ιουλίου, όταν προτείνει δώδεκα πολιτικές για τη διαμόρφωση της βιομηχανίας, της ενέργειας, των μεταφορών και των κατοικιών ώστε να εκπέμπουν λιγότερο CO2.
Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, αυστηρότερα πρότυπα CO2 για νέα αυτοκίνητα και πιο φιλόδοξους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο νόμος για το κλίμα απαιτεί επίσης από τις Βρυξέλλες να δρομολογήσουν ένα ανεξάρτητο σώμα εμπειρογνωμόνων που θα παρέχει συμβουλές σχετικά με τις πολιτικές για το κλίμα, και έναν μηχανισμό που θα μοιάζει με τον προϋπολογισμό για τον υπολογισμό των συνολικών εκπομπών που μπορεί να παράγει η ΕΕ από το 2030-2050, βάσει των κλιματικών στόχων της.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο την περασμένη εβδομάδα. Το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα υπογράψουν το κείμενο, ένα επίσημο βήμα, αυτήν την εβδομάδα προτού καταστεί νόμος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης