Ενέργεια

Equinor: Τριπλασιάζει την ικανότητα παραγωγής υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Equinor: Τριπλασιάζει την ικανότητα παραγωγής υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο
H Βρετανία έχει ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και 5 GW καθαρής ικανότητας υδρογόνου έως το 2030

Η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor δήλωσε χθες (29/6) ότι έχει προχωρήσει στην αύξηση του στόχου της παραγωγής υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 1,8 GW σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο του 1,2 GW.

Όπως αναφέρεται, ο συγκεκριμένος στόχος προοριζόταν για την παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κυρίως για το Keadby Hydrogen, του πρώτου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με υδρογόνο 100% στον κόσμο που αναπτύσσεται από κοινού με τη βρετανική εταιρεία SSE. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor, Anders Opedal, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με τον Kwarteng και την υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Tina Bru, δήλωσε ότι τα έργα του θα βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους.

«Τα έργα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονται στη δική μας βιομηχανική εμπειρία και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον βιομηχανικό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα δεδομένα

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και 5 GW καθαρής ικανότητας υδρογόνου έως το 2030, παρέχοντας χρηματοδοτική στήριξη σε ορισμένα έργα απανθρακοποίησης.

Η Equinor σχεδιάζει ήδη να κατασκευάσει μια μονάδα χωρητικότητας 0,6 GW στη βορειοανατολική Αγγλία για την παραγωγή του λεγόμενου «μπλε» υδρογόνου από φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα να αναπτύξει τεχνολογίες για την αποθήκευση άνθρακα. Επίσης, συμμετέχει σε ένα έργο ανάπτυξης υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 στην περιοχή.

Το καθαρό υδρογόνο, που παράγεται από νερό χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ή από φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), θεωρείται ζωτικής σημασίας για την απανθρακοποίηση. Σήμερα το περισσότερο υδρογόνο παράγεται από φυσικό αέριο, ενώ οι σχετικές εκπομπές CO2 απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης