Σιάμισιης: Το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη είναι ένα από 4-5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη

Σιάμισιης: Το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη είναι ένα από 4-5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη
Οι μέτοχοι ενέκριναν την καταβολή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή

Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ηλεκτριστεί το νέο φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ ισχύος 200 MW στην Κοζάνη, ενώ στις αρχές του 2022 αναμένεται να τεθεί σε κανονική εμπορική λειτουργία.

Αυτό ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, η οποία ενέκρινε την καταβολή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή. Το συνολικό μέρισμα που θα διανείμουν τα ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 30,5 εκατ. ευρώ και η αποκοπή του θα γίνει στις 5/7 και ή έναρξη καταβολής του στις 12/7.

Ο κ Σιάμισιης τόνισε ότι το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης είναι ένα από 4-5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη και είναι το πρώτο μεγάλο βήμα του Ομίλου για την εφαρμογή της νέας στρατηγικής του, που στόχο έχει την μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% έως το 2030.

Αποτελέσματα 2020

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ για το 2020, σημείωσε ότι η κερδοφορία ήταν σημαντικά μειωμένη λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, όπως είπε, τα ΕΛΠΕ είχαν την δυνατότητα να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά 11% και δεν έχασαν ούτε μία ημέρα λειτουργίας των διυλιστηρίων τους, την ώρα που αρκετά διυλιστήρια της Μεσογείου αναγκάστηκαν να κλείσουν.


Χαρακτήρισε το 2020 την χειρότερη χρονιά για την αγορά πετρελαιοειδών, με τη  ζήτηση πετρελαίου να μειώνεται διεθνώς κατά 10%, ενώ το β΄ τρίμηνο του 2020 είχε μειωθεί κατά 25-30%, κάτι που συνέβη πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εγχώρια αγορά, οι πωλήσεις των αεροπορικών καυσίμων μειώθηκαν κατά 70%, των ναυτιλιακών κατά 30% και των καυσίμων κίνησης κατά 10-15% σε σχέση με το 2019.Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν οριακά καθαρά κέρδη, με EBITDA 330 εκατ. ευρώ, ενώ προσέφεραν 8 εκατ. ευρώ για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Tέλος, αναφερόμενος στην δραστηριότητα των ΕΛΠΕ, μέσω της Elpedison στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, σημείωσε ότι το 2020 άρχισε σταδιακά να αποδίδει μια στρατηγική επένδυση του Ομίλου και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι μεγαλύτερη η επίδραση στα αποτελέσματά του. To 2020 η αύξηση μεριδίου λιανικής ήταν στο 4,65% (+7%), 44 εκατ EBIDTA έναντι 20 εκατ. το 2019 και 300.000 πελάτες

Υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και ότι οι προσφορές θα υποβληθούν στις 15/7, εταιρεία από την οποία τα ΕΛΠΕ αποχωρούν, καθώς διεκδικούν να αγοράσουν το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί η διαδικασία για να αναλάβει το Δημόσιο το 100% της ΔΕΠΑ Διεθνών δραστηριοτήτων.

Κλείνοντας, ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι θα υπάρχει ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αλλά όπως είπε τα περιθώρια διύλισης εξακολουθούν να είναι χαμηλά και έχει αυξηθεί πολύ το κόστος των ρύπων, που μεταφράζεται σε εκατ. ευρώ. Ο μόνος δομικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό, είπε είναι η μείωση των εκπομπών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι στόχος των ΕΛΠΕ είναι να ηγηθούν της ενεργειακής μετάβασης και πρόσθεσε ότι η νέα στρατηγική «Όραμα 2050» εξασφαλίζει καλύτερη χρηματοδότηση από τις αγορές, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ενέργειας, καύσιμα χαμηλών εκπομπών σε ευρεία κλίμακα, αποθήκευση, δίκτυο ηλεκτροκίνησης σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης