Ενέργεια

Πως τα 3 δισ κεφαλαιοποίησης γίνονται εφικτά για την Μytilineos

Πως τα 3 δισ κεφαλαιοποίησης γίνονται εφικτά για την Μytilineos
Aλουμίνιο και χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ οι καταλύτες για την απογείωση της κερδοφορίας της εταιρίας
Σχετικά Άρθρα
Το WEN είχε γράψει πριν από αρκετούς μήνες ότι η κεφαλαιοποίηση των 2 δισ ήταν ζήτημα χρόνου για την Μυτιληναίος. Τώρα προχωρά στην εκτίμηση ότι η εταιρία θα φέρει την κεφαλαιοποίηση της στα 3 δισ ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να συναχθεί από όσα ο ίδιος ο πρόεδρος είχε πει κατά την γενική συνέλευση  για διπλασιασμό κερδών στην ερχόμενη διετία. Από τότε όμως προέκυψαν πρόσθετα στοιχεία που ευνοούν σημαντικά την κεδροφορία.
Το πρώτο από αυτά είναι η ανοδική τάση των τιμών του αλουμινίου, που λόγω της ρώσικης εισφοράς στις εξαγωγές έχουν διαμορφώσει ένα σημαντικό premium πάνω στις τιμές του LME, που κινούνται ανοδικά στα 2.500 - 2.550 δολ/ μ.τόνος με τις αναλύσεις να δίνουν στόχο τα 2.600 δολ.

Το premium αυτό που φτάνει στα 1200 δολ/μ.τόνος ανεβάζει τις τιμές πώλησης στα 3.700 δολ/μ.τόνο έναντι 2.100 δολ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Το Αλουμίνιο εν αναμονή της ανακοίνωσης της συμφωνίας με την ΔΕΗ έχει μια πολύ καλή χρονιά και η συνεισφορά του στο EBITDA του ομίλου αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά αναπληρώνοντας και υπερκαλύπτοντας την φυσιολογική μείωση κερδών, που θα έχει ο κλάδος του Power & Gas λόγω της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου.

Αλουμίνιο και CCGT τα assets της διετίας

Για το Αλουμίνιο έχει μεγάλη σημασία η ανοδική πορεία των τιμών που θα επιτρέψει στο μάνατζμεντ να κλειδώσει κέρδη για τα επόμενα χρόνια με δεδομένο, ότι η ένδειξη της αγοράς φυσικής παράδοσης μιλά για μια πολύ σφιχτή αγορά.
Με τους δύο αυτούς κλάδους να κάνουν μαζί ένα EBITDA της τάξης των 280 εκατ ευρώ μέχρι τώρα, αυτό θα πρέπει να θεωρείται μια ισχυρή βάση, στην οποία ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να αλλάξει η αναλογία της συμμετοχής των δύο κλάδων, μεταλλουργίας και ενέργειας.
Όμως με ενισχυμένα δεδομένα για την μεταλλουργία αλλά και το CCGT εν λειτουργία το συνδυασμένο EBITDA θα είναι σημαντικά ενισχυμένο.
Η λειτουργία του CCGT, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ξεκινά χωρίς CRM το 2022, θα έχει συντρπτικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού απέναντι σε ένα ενεργειακό σύστημα που δείχνει ανάγλυφο το πρόβλημα επάρκειας. Το CCGT μπορεί να αποφέρει μια κερδοφορία της τάξης των 70 εκατ ευρώ EBITDA υπό κανονικές συνθήκες.
Άρα ακόμα και αν υποχωρήσει η κερδοφορία του power & gas λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου το 2021 με την λειτουργία του CCGT την προσεχή διετία θα μπορεί να γράψει μια συνολική κερδοφορία που θα ξεπερνά τα 200 εκατ.

Η δυναμικότητα θα ανέβει στις 8TWh αφού θα ενισχυθεί κατά 4 Τwh, στοιχείο που θα δώσει και μεγαλύτερα περιθώρια στρατηγικής ανάπτυξης για την λιανική.
Στην ενίσχυση της κερδοφορίες θα συμβάλλει και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων με βάση την αποδοτικότητα, την αποφυγή της διαδοχικής έναρξης και λήξης λειτουργίας τους στις περιόδους αιχμής αλλά και την δημιουργία του green pool, που όταν ετοιμαστεί θα έχει σαν στόχο την αριστοποίηση της κατανάλωσης της ενέργειας από τα φ/β για την ενεργειακή βιομηχανία με μια αρχική κατώτατη τιμή.

Από εκεί και πέρα το ζήτημα είναι τι θα κάνει το Αλουμίνιο και με ποιά βάση θα τιμολογηθούν οι πωλήσεις, καθώς οι τιμές του μετάλλου κινούνται με μεγάλη άνοδο έναντι των προηγουμένων τριμήνων και ειδικά μετά τις εξελίξεις με την εισφορά στις ρωσικές εξαγωγές.Η εταιρία πουλά τώρα ποσσότητες για το α' τρίμηνο του 2022. Δεν θα πρέπει να θεωρεί κανείς απίθανο να δούμε EBITDA που θα υπερβούν τα 160-170 εκατ ευρώ το το 2021 και τα 200 εκατ ευρώ το 2022.

Σημαντικές νέες πηγές εσόδων για την εταιρεία

Παράλληλα στο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της εταιρίας εισέρχονται νέες πηγές εσόδων που συνοψίζονται στα εξής:

- Το χαρτοφυλάκιο φ/β των ΑΠΕ της Εγνατίας ύψους 1,5 GW από το οποίο τα 600MW εκτιμώνται σαν ώριμα με χρόνο ολοκλήρωσης τους 12 μήνες.
Αυτά θα φέρει 60 εκατ EBITDA σε συνδυασμό με τα άλλα 400 MW, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα μέσα στην διετία.
 
- Το χαρτοφυλάκιο εξωτερικού με 1750 MW  διαθέτει έργα σε διάφορές φάσεις ωρίμανσης με τα 120 MW της Αυστραλίας να είναι εν λειτουργία και άλλα 400 έτοιμα προς κατασκευή, παρουσιάζει ισχυρή ζήτηση από ενδιαφερομένους προς εξαγορά στον τομέα του BOT. Εκεί έχουν ξεκινήσει και τα πρώτα PPAs αλλά το σημαντικό είναι, ότι αν το σύνολο του χαρτοφυλακίου  ρευστοποιηθεί σε βάθος διετίας - τριετίας θα αποφέρει μια πολύ ισχυρή κερδοφορία που ενδεχομένως να προσεγγίσει σε επίπεδο EBITDA τα 150 εκατ ευρώ σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις. Η ζήτηση πάντως για εξαγορά τέτοιων έργων ακόμα και όταν "είνα στα μπετά" είναι μεγάλη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία εξετάζει με προσοχη τις προτάσεις εξαγορών που υπάρχουν για τμήματα του χαρτοφυλακίου.

Τα χαρτοφυλάκια αυτά των φ/β είτε ως λειτουργούντα, είτε ως πωλούμενα, είτε σαν βάσεις για τα PPAs που θα τρoφοδοτούν με ανταγωνιστικες τιμές ενέργειας το Αλουμίνιο, τις ενεργειακές μονάδες του ομίλου, είτε τρίτους εξασφαλίζουν σημαντικες προοπτικές υψηλής κερδοφορίας και εκεί έγκειται η μεγάλη διαφοροποίηση στα μεγέθη της εταιρίας και την μελλοντική της κερδοφορία.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η κερδοφορία από έργα που έχουν να κάνουν με το πακέτο ανάκαμψης, που αφορούν  κατασκευαστικά, ενεργειακές υπδομές, ψηφιοποίησης και καινοτομίας, αλλά και στον κλάδο  διαχείρισης αποβλήτων, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και ειδικά στην Αγγλία, όπου οι συνεργασίες έχουν ξεκινήσει και η ζήτηση είναι σημαντική, καταλήγει σε προσθήκες σημαντικής περαιτέρω κερδοφορίας.

Αθροιστικά και σε ορίζοντα δύο ετών προκύπτει ότι η Μυτιληναίος μπορεί να κάνει ένα EBITDA που θα ανέλθει στα 600 εκατ ευρώ, που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση στα 3 τρισ ευρώ θα είναι 5 φορές το EBITDA της.

Αυτά εφόσον τα επενδυτικά προγράμματα προχωρήσουν απρόσκοπτα και δεν υπάρχει μια διεθνής ανατάραξη των συνθηκών. Το ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση έγκειται στο ότι η Μυτιληναίος έχει τις βάσεις να ανεβάσει πολύ υψηλά και μέσα σε συγκεριμένο χρονικό πλαίσιο την κερδοφορία της και κατά συνέπεια το διανεμόμενο μέρισμα.
Η παρούσα ανάλυση αφορά την μελλοντική αξία της εταιρίας και δεν αποτελεί πρόταση για αγορά ή πώληση της μετοχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης