Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Πιθανό το «αντίο» της Shell από κοινοπραξία με την Exxon Mobil

Reuters: Πιθανό το «αντίο» της Shell από κοινοπραξία με την Exxon Mobil
Η Aera παράγει περίπου 125.000 βαρέλια πετρελαίου και 32 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου κάθε μέρα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% της κρατικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Royal Dutch Shell σκοπεύει να αποχωρήσει από την Aera, την κοινοπραξία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα την Καλιφόρνια με την Exxon Mobil Corp, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι η Shell έχει εκποιήσει πολλά περιουσιακά στοιχεία υψηλής έντασης άνθρακα φέτος, πουλώντας το διυλιστήριό της στην πολιτεία της Ουάσινγκτον στην Holly Frontier Corp (HFC.N) και το μερίδιό της σε μια κοινή επιχείρηση διύλισης της περιοχής του Χιούστον στην Petroleos Mexicanos.

Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της νέας της επενδυτικής στροφής στις ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία ανέφερε πριν λίγο καιρό ότι εξετάζει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στη λεκάνη Permian του Τέξας.

Περι της κοινοπραξίας

Η Aera παράγει περίπου 125.000 βαρέλια πετρελαίου και 32 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου κάθε μέρα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% της κρατικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Shell έχει ενημερώσει την Exxon για τα σχέδιά της για έξοδο από αυτή την συνεργασία.

Η Καλιφόρνια εξακολουθεί να παράγει περίπου 360.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ακόμη και αν έχει εισαγάγει τους πιο αυστηρούς κανόνες σε επίπεδο πολιτείας για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πέρυσι, μάλιστα είχε διατυπωθεί μέχρι το 2035 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα και επιβατικά φορτηγά που πωλήθηκαν στην Καλιφόρνια να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών και το κράτος να μειώσει τις εξορύξεις πετρελαίου.

Το παρόν

Είναι γεγονός ότι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του πετρελαίου περισσότερο από 50%. Η αύξηση των τιμών ώθησε πολλούς παραγωγούς πετρελαίου να πωλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία. Η βιασύνη των πωλήσεων ενισχύεται από την πίεση των επενδυτών να μειώσουν τις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων για τον περιορισμό της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις εκπομπές άνθρακα.

Ο «χορός» των δεσμεύσεων

Η Shell και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου με έδρα την Ευρώπη, όπως η BP και η TotalEnergies, δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές τους μέσω της αύξησης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Shell, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε φέτος ότι θα στοχεύει στη μείωση της έντασης άνθρακα των προϊόντων της κατά τουλάχιστον 45% έως το 2035 και κατά 100% έως το 2050 από τα επίπεδα του 2016. Τέλος, η Chevron, η Exxon, η Occidental και άλλοι προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» τα περιουσιακά τους στοιχεία, με στόχο την συγκέντρωση μετρητών χρημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης