Ενέργεια

Σχέδιο της Nissan για την κατασκευή gigafactory μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σχέδιο της Nissan για την κατασκευή gigafactory μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η επένδυση αγγίζει το 1 δισ. λίρες

Πολύ κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται η Nissan, σύμφωνα με το CNBC για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών.

Η νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών, αξίας 1 δις. λιρών θα κατασκευαστεί στο Sunderland, με ικανότητα παραγωγής 20 GWh που θα δημιουργήσει και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Το έργο θα φέρει την ονομασία «Nissan EV36Zero» και θα γίνει σε συνεργασία με την Envision AESC, μια εταιρεία τεχνολογίας μπαταριών και το δημοτικό συμβούλιο Sunderland.

Το εργοστάσιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024 και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της Nissan για εξολοκλήρου μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα το BBC πιθανολογεί πως η ανακοίνωση για τη δημιουργία του νέου εργοστασίου μπαταριών θα συνοδευτεί από την παρουσίαση ενός νέου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNBC «Squawk Box Europe», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan, Ashwani Gupta δήλωσε ότι η κίνηση έδειξε «τον οδικό χάρτη μας για την ουδετερότητα άνθρακα». Αξίζει να αναφερθεί ότι τα λεγόμενα gigafactories είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον CEO της Tesla Elon Musk  και αφορά εγκαταστάσεις που παράγουν μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα σε μεγάλη κλίμακα.

Στον ίδιο ρυθμό και οι ανταγωνιστές

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε ότι υπέγραψε «δύο μεγάλες συνεργασίες» σχετικά με το σχεδιασμό και την παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών οχημάτων.

Τον Μάρτιο, η Volkswagen της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι στοχεύει στην ίδρυση αρκετών gigafactories στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Έλλειψη chip

Παρά τις προοπτικές που ανοίγει ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης, υπάρχουν κάποιες σημαντικές αντιξοότητες, που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η πιο χαρακτηριστική είναι η έλλειψη chip. Ο Gupta αναγνώρισε ότι η κατάσταση γύρω από τους ημιαγωγούς ήταν «πρόκληση, όχι μόνο για τη Nissan αλλά και για όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Μετά την πανδημία, αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Εμείς όμως σχεδιάζουμε την αλυσίδα εφοδιασμού μας με βάση προβλέψιμα σενάρια και αυτό είναι ένα απρόβλεπτο σενάριο».

Ωστόσο, ο Gupta ήταν αισιόδοξος για τις προοπτικές της εταιρείας του. «Παρουσιάζουμε τα νέα μας προϊόντα όπως είχε προγραμματιστεί: Είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε 12 προϊόντα σε 18 μήνες και είμαστε έτοιμοι».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης