Ενέργεια

ΔΕΗ: Στο 5% κατέβηκε το μέσο δανειακό κόστος - 7ετές το νέο ομόλογο

ΔΕΗ: Στο 5% κατέβηκε το μέσο δανειακό κόστος - 7ετές το νέο ομόλογο
Θα επιταχυνθούν χρονικά οι στόχοι ανάπτυξης των ΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα
Την έκδοση νέου πράσινου ομολόγου με στόχο άντλησης 300 εκατ. ευρώ εξετάζει η ΔΕΗ που θα έχει 7ετή διάρκεια εφόσον οι συνθήκες της αγοράς κριθούν ευνοϊκές.
Ο στόχος θα είναι η αναχρηματοδότηση υφισταμένων υποχρεώσεων και η δίοκηση στοχεύει στο να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη αναβάθμιση από τον S&P.
Η απόδοση του 5ετούς λήξης 2026, η έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2021 έχει υποχωρήσει στο 2,70% από 3,672% με αρχικό κουπόνι 3,875%, στοιχείο που δείχνει την εμπιστοσύνη που ανακτάται από την αγορά για την επιχείρηση.
Η 7ετής έκδοση αναμένεται να έχει ακόμα ευνοϊκότερους όρους δανεισμού εφόσον υλοποιηθεί, με την εκτίμηση ότι η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει με ασφάλεια το επενδυτικό της πρόγραμμα και θα δρέπει τους καρπούς της.
Πάντως η δίοικηση έχει πετύχει να περιορίσει το μέσο κόστος δανεισμού σημαντικά από 6,5% στο 5% εξοικονομώντας σημαντικά έξοδα από τόκους κατά την διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας της, σύμφωνα με την ίδια.

Αισιοδοξία για το σύνολο του 2021, το β΄τρίμηνο με μέτρια αποτελέσματα

Η δίοικηση πάντως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την μεσοπρόθεσμη πορεία και την στροφή στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, εκτιμώντας ότι οι στόχοι ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου θα επιταχυνθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δίοικηση θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός όπως εξελίσσεται με βάση και την πτώση των τιμών στην τελευταία δημοπρασία θα λειτουργήσει ευεργετικά ως προς την πτώση των τιμών.
Βραχυπρόθεσμα η ΔΕΗ δεν έχει ένα καλό τρίμηνο, το δεύτερο δηλαδή του 2021, στοιχείο που οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών των CO2 και του φυσικού αερίου.
Εκτιμά όμως ότι θα είναι καλύτερα τα αποτελέσματα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Η έκδοση πράσινου ομολόγου εφόσον βέβαια προχωρήσει θα είναι ένα ακόμα στοιχείο που θα επιδράσει θετικά στις αγορές αλλα προς το παρόν όλα αυτά βρίσκονται στην φάση τελικής διερεύνησης.
Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ θα έχει ενισχυμένα έσοδα από την βιομηχανία καθώς εκτός από την Μυτιληναίος αναμένεται να υπάρξουν και άλλες θετικές εξελίξεις στο προσεχές διάστημα.
Επίσης στην ΔΕΗ επέστρεψαν και επιχειρήσεις από την Μέση Τάση, που είδαν τα ενεργειακά κόστη τους να ανεβαίνουν μέχρι και 20%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης