Ενέργεια

OPEC+ : Προς αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. bpd από Αύγουστο έως Δεκέμβριο – Σε υψηλό διετίας το πετρέλαιο

OPEC+ : Προς αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. bpd από Αύγουστο έως Δεκέμβριο – Σε υψηλό διετίας το πετρέλαιο

 Προκαταρκτική συμφωνία Ρωσίας και η Σαουδικής Αραβίας -Πρόταση για μηνιαίες αυξήσεις 0,4 εκ. Bpd

 

Ο ΟPEC + προχωρά σταδιακά προσθέτοντας περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) στην αγορά πετρελαίου από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, ανέφερε πηγή του ΟPEC + στο Reuters καθώς ο όμιλος μειώνει τις περικοπές παραγωγής εν μέσω ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και του ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Οι μηνιαίες αυξήσεις θα είναι 0,4 εκατομμύρια bpd στο πλαίσιο του σχεδίου, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι η υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ + το είχε προτείνει στην ομάδα.

Σύμφωνα με άλλη πηγή η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στη συμμαχία του ΟΠΕΚ +, είχαν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία.
Ανταποκρινόμενος στην κατάρρευσης της ζήτησης πετρελαίου που προκλήθηκε από την κρίση COVID-19, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια bpd από τον Μάιο του 2020, με σχέδια να καταργήσει τη μείωση στα τέλη Απριλίου 2022.
Οι περικοπές ανέρχονται πλέον στα 5,8 εκατομμύρια περίπου bpd.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν μετά τις ειδήσεις.  Το Brent διαπραγματεύτηκε πάνω από 75 $ το βαρέλι την Πέμπτη και κοντά στα υψηλά 2-1 / 2 ετών.
Περί τις 21:30 ώρα Ελλάδας η τιμή του brent διαπραγματευόταν με άνοδο 1,37% στα 75,64 δολάρια το βαρέλι και το αργό ενισχυόταν κατά 2,25% στα 75,12 δολάρια το βαρέλι.

Η προτεινόμενη αύξηση "θα κρατήσει την αγορά σφιχτή φέτος το καλοκαίρι, με ακόμη αυξανόμενη ζήτηση τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo προσθέτοντας ότι η συναίνεση ήταν για προσθήκη 0,5 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα ή λίγο περισσότερο. Υπουργοί από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, τη Ρωσία και τους συμμάχους τους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, ξεκίνησαν διαδικτυακές συναντήσεις την Πέμπτη. Πηγές ανέφεραν ότι θα αποφασίσουν την πολιτική από τον Αύγουστο και θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης της διάρκειας του συνολικού τους συμφώνου.
Η πηγή του ΟΠΕΚ + ανέφερε ότι η ενεργός διαχείριση του εφοδιασμού θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2022, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η ιδέα είχε εξασφαλίσει ομόφωνη υποστήριξη.
Ο ΟΠΕΚ ολοκλήρωσε τη συνάντησή του λίγο πριν τις 1300 GMT. Μια υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ + συνεδρίασε μετά από αυτό, εν όψει μιας πλήρους συνεδρίασης των υπουργών του ΟΠΕΚ + που αναμένεται αργότερα την Πέμπτη.
Ένα τεχνικό πάνελ του ΟΠΕΚ + δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση πετρελαίου κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021, αλλά επισήμανε τους κινδύνους από τη διαρροή το 2022, λέγοντας ότι υπήρχαν «σημαντικές αβεβαιότητες», συμπεριλαμβανομένης μιας άνισης παγκόσμιας ανάκαμψης και των αυξανόμενων περιπτώσεων της παραλλαγής του Δέλτα.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης