Ενέργεια

Τα ΗΑΕ μπλόκαραν την συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ - Συνεχίζονται οι συνομιλίες

tags :
Τα ΗΑΕ μπλόκαραν την συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ - Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Τα ΗΑΕ θέλουν η παραγωγή τους να φθάσει σε υψηλότερο επίπεδο βάσει οποιασδήποτε συμφωνίας σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να προστεθούν 2 εκατομμύρια bpd στην αγορά έως τον Δεκέμβριο

 

Ο ΟΠΕΚ + συνεχίζει τις συνομιλίες για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σήμερα Παρασκευή, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπλόκαραν μια συμφωνία την προηγούμενη ημέρα, δημιουργώντας μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια άντλησης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους για να «παγώσει» οι τιμές που έχουν αυξηθεί στα υψηλά 2-1 / 2 ετών.

Χωρίς συμφωνία, η συμμαχία του ΟΠΕΚ + θα μπορούσε να διατηρήσει αυστηρότερους περιορισμούς στην παραγωγή με τις τιμές του πετρελαίου να διαπραγματεύονται τώρα περίπου 75 $ το βαρέλι, αυξημένες πάνω από 40% φέτος, ενώ οι καταναλωτές θέλουν περισσότερο αργό για να βοηθήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συμβάλλει στον παγκόσμιο πληθωρισμό, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.
Τα ΗΑΕ έβαλαν φρένο σε μια συμφωνία που είχε δρομολογηθεί από κορυφαίους παραγωγούς Σαουδική Αραβία και Ρωσία για να αυξήσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έως το τέλος του 2021 και να επεκτείνουν τις υπόλοιπες περικοπές στο τέλος του 2022.

Ανταποκρινόμενος στην κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου που προκλήθηκε από την κρίση COVID, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο του 2020, με σχέδια να σταματήσει τη συγκράτηση μέχρι το τέλος Απριλίου 2022. Οι περικοπές ανέρχονται πλέον στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Εάν τα ΗΑΕ αποκλείσουν οποιαδήποτε συμφωνία, οι υπόλοιπες περικοπές πιθανότατα θα παραμείνουν. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα η συμφωνία να καταρρεύσει και όλες οι χώρες να μπορούν να αντλήσουν όσο θέλουν.
Οι πηγές του ΟΠΕΚ + ανέφεραν ότι τα ΗΑΕ δεν αντιτάχθηκαν στην αρχή της παραγωγής από τον όμιλο, αλλά ήθελαν η παραγωγή τους να είναι υψηλότερη. Βασικό σημείο αποτελεί - το επίπεδο από το οποίο υπολογίζονται τυχόν περικοπές - αρχικά ήταν πολύ χαμηλό, ένα ζήτημα που έθεσε στο παρελθόν, αλλά ήταν έτοιμο να δεχθεί αν η συμφωνία έληγε τον Απρίλιο.

Παραγωγή

Πηγές του ΟΠΕΚ + ανέφεραν ότι τα ΗΑΕ ήθελαν να ορίσουν τη βασική παραγωγή τους στα 3,84 εκατομμύρια bpd έναντι 3,168 εκατομμύρια bpd τώρα. Εάν αλλάξει η βασική γραμμή, θα μπορούσε να σημαίνει την προσθήκη περισσότερου πετρελαίου στην αγορά από ό, τι είχε προγραμματιστεί ή άλλοι παραγωγοί θα πρέπει να αποδεχθούν μια χαμηλότερη αύξηση.
Τα ΗΑΕ έχουν φιλόδοξα σχέδια παραγωγής, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της ικανότητας τους . Το σύμφωνο του ΟΠΕΚ + άφησε περίπου το 30% της χωρητικότητας των ΗΑΕ σε αδράνεια, λένε πηγές του Reuters. Η θέση του Αμπού Ντάμπι σηματοδότησε ότι «καθώς αυξάνεται η απογοήτευσή τους, θα αρχίσουν να ενεργούν περισσότερο προς το εθνικό τους συμφέρον από το συλλογικό του ΟΠΕΚ και θα δούμε μια πιο ανεξάρτητη πορεία δράσης βάσει της άποψης των ΗΑΕ για τη θέση της στον επικείμενο μετά πετρελαίου κόσμο, "είπε ο Neil Quilliam, συνεργάτης του Chatham House.
Πηγή του ΟΠΕΚ + ανέφερε ότι τα ΗΑΕ υποστήριξαν ότι δεν ήταν η μόνη χώρα που ζητούσε υψηλότερη γραμμή βάσης, καθώς και άλλες χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Κουβέιτ, το Καζακστάν και η Νιγηρία είχαν αλλάξει το επίπεδο από το οποίο επιτεύχθηκαν περικοπές από την έναρξη της συμφωνίας πέρυσι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής της εβδομάδας, οι πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν ότι η Ρωσία επέμενε να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, καθώς η άνοδος των τιμών ενθάρρυνε την αύξηση της ανταγωνιστικής παραγωγής σχιστόλιθου των ΗΠΑ - η οποία τείνει να χρειάζεται υψηλότερες τιμές για να είναι βιώσιμη.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης