Ενέργεια

Μίξη υδρογόνου 2-5% ετοιμάζουν οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρίες

Μίξη υδρογόνου 2-5% ετοιμάζουν οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρίες

Δώδεκα εταιρείες έχουν αρχίσει να παράγουν υδρογόνο ή να δοκιμάζουν τη βιωσιμότητά του σε σωλήνες φυσικού αερίου

 

Τουλάχιστον δύο δωδεκάδες εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Dominion Energy Inc και Sempra Energy (SRE.N), έχουν αρχίσει να παράγουν υδρογόνο ή να δοκιμάζουν τη βιωσιμότητά του σε σωλήνες φυσικού αερίου για να εκμεταλλευτούν τα υπάρχοντα υποδομή καθώς ο κόσμος δίνει προτεραιότητα στα καύσιμα χαμηλότερου άνθρακα.
Οι χώρες παγκοσμίως προσπαθούν να επιτύχουν καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, αλλά αυτό θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία - όπως το υδρογόνο - που βρίσκεται σε αναπτυξιακά στάδια. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν ένα πιθανό πλεονέκτημα εάν διαπιστώσουν ότι το καθαρό υδρογόνο μπορεί να μεταφερθεί επιτυχώς σε υπάρχοντες αγωγούς αερίου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις χρειάζονται νομοθεσία και ρυθμίσεις για να ενθαρρύνουν τις ενεργειακές εταιρείες να δαπανήσουν δισεκατομμύρια προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής για το πράσινο υδρογόνο, ανέφεραν οι αναλυτές, πριν μπορέσει να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα.
Σχεδόν όλη η παραγωγή υδρογόνου παγκοσμίως πραγματοποιείται επί του παρόντος μέσω ορυκτών καυσίμων και οι μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δοκιμάζουν μείγματα φυσικού αερίου και υδρογόνου στους αγωγούς τους.
Οι εταιρείες που πειραματίζονται με υδρογόνο βρίσκονται σε αρχικά στάδια.

Συστήματα διανομής

Η Canada Enbridge Inc αναμειγνύει έως 2% υδρογόνο στα συστήματα διανομής φυσικού αερίου στο Οντάριο και μόλις έλαβε έγκριση για την ανάμειξη υδρογόνου στο Κεμπέκ.
«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις δυνατότητες με το υπάρχον σύστημα, καθώς συνεχίζουμε να εκσυγχρονίζουμε το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου, για να διασφαλίσουμε ότι η νέα κατασκευή είναι έτοιμη για υδρογόνο», δήλωσε ο Pete Sheffield, επικεφαλής αξιωματικός της Enbridge. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας Sempra's Southern California Gas (SoCalGas), η οποία προμηθεύει αέριο σε 22 εκατομμύρια καταναλωτές, εργάζεται σε πιλοτικά προγράμματα για να δοκιμάσει το καύσιμο στους αγωγούς του και να δει πώς ένα μείγμα με φυσικό αέριο επηρεάζει τους σωλήνες της εταιρείας, τις συσκευές και τον εξοπλισμό.

Το πρώτο έργο θα συνδυάσει υδρογόνο σε μια κυρίως οικιστική περιοχή που η SoCalGas μπορεί να απομονώσει από το υπόλοιπο σύστημα διανομής της, δήλωσε ο Jawaad Malik, επικεφαλής περιβαλλοντικού αξιωματικού. Η Dominion που εδρεύει στη Βιρτζίνια δοκιμάζει ένα μείγμα υδρογόνου 5% σε μια εκπαιδευτική μονάδα στη Γιούτα και πρόσφατα πρότεινε ένα παρόμοιο πιλοτικό έργο στη Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Dominion, Aaron Ruby.

Το υδρογόνο θεωρείται καθαρό μόνο εάν παράγεται χρησιμοποιώντας πηγές ενέργειας που εκπέμπουν χαμηλό άνθρακα, όπως η βιομάζα, τα πυρηνικά, τα ανανεώσιμα ή ορυκτά καύσιμα σε συνδυασμό με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.
"Αυτοί οι τύποι προτάσεων δεν έχουν δείξει ακόμη ένα δρόμο προς ένα βαθιά απανθρακοποιημένο σύστημα αερίου", δήλωσε η Julie McNamara, ανώτερη ενεργειακή αναλυτής για την Ένωση Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων.
Σχεδόν κάθε αεριοστρόβιλος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να καίει καύσιμα που περιέχουν περίπου 5% έως 10% υδρογόνο, δήλωσε ο Jeff Goldmeer, διευθυντής τεχνολογιών αναδυόμενων τεχνολογιών της General Electric (GE.N). Αυτό θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το φυσικό αέριο από τον τομέα της ενέργειας, η οποία ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ζήτησης φυσικού αερίου. Περίπου το 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Μηδενικές εκπομπές

Για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, η παγκόσμια χρήση υδρογόνου πρέπει να επεκταθεί σε περισσότερους από 200 εκατομμύρια τόνους το 2030 σε λιγότερους από 90 εκατομμύρια τόνους το 2020, σύμφωνα με τον IEA.
Η επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι δύσκολη. Η παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου κοστίζει περισσότερο από το φυσικό αέριο, προς το παρόν. Οι αναλυτές του Evercore ISI είπαν σε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα ότι το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να καταστεί ανταγωνιστικό ως προς το κόστος έως το 2030.
Η GE διαθέτει περισσότερους από 75 στροβίλους παγκοσμίως που χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει καύσιμα που περιέχουν υδρογόνο, τα οποία παρήγαγαν ενέργεια άνω των 450 terawatt-ωρών (TWh).
Οι εγκαταστάσεις κλίμακας χρησιμότητας των ΗΠΑ παρήγαγαν περίπου 4.009 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά στοιχεία των ΗΠΑ.
Η τεχνολογία θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω για την καύση του υδρογόνου ως βιώσιμο καύσιμο και όχι ως ένα μικρό ποσοστό μείγματος φυσικού αερίου. "Το καθαρό υδρογόνο θα περιοριστεί ως προς την παροχή στο άμεσο μέλλον", δήλωσε ο McNamara της Ένωσης Επιστημόνων. "Η ανάμιξή της σε χαμηλό επίπεδο σε αγωγό φυσικού αερίου που πρέπει να μεταφερθεί στην ηλεκτροδότηση δεν είναι ακριβώς η σωστή οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε σήμερα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης