Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Στα 10,2 εκατ. ευρώ το ετήσιο έσοδο της Αγοράς Εξισορρόπησης - Ο επιμερισμός στους μεγάλους παίκτες

ΑΔΜΗΕ: Στα 10,2 εκατ. ευρώ το ετήσιο έσοδο της Αγοράς Εξισορρόπησης - Ο επιμερισμός στους μεγάλους παίκτες
Η μεθοδολογία υπολογισμού έχει δοθεί από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 9 Ιουλίου

Σε περίπου 10,2 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο ΑΔΜΗΕ το ετήσιο έσοδο του από το Τέλος της Αγοράς Εξισορρόπησης, το οποίο θα καταβάλλεται από το σύνολο των συμμετεχόντων στην συγκεκριμένη αγορά και θα υπολογίζεται με βάση μεθοδολογία που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Διαχειριστή από την DELOITTE Business Solutions και υποβλήθηκε προς έγκριση στη ΡΑΕ.

Μέσω του συγκεκριμένου Τέλους ανακτώνται οι δαπάνες που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις του ΑΔΜΗΕ για τη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης καθώς και ποσοστό απόδοσης, ενώ το Τέλος επιβάλλεται στους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης και στα Συμβαλλόμενα Μέρη με Ευθύνη Εξισορρόπησης.

Η μεθοδολογία υπολογισμού έχει δοθεί από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 9 Ιουλίου και τα βασικά σημεία της είναι τα εξής:

  • Προσδιορισμός του Επιτρεπόμενου Εσόδου Αγοράς Εξισορρόπησης
  • Προσδιορισμός του Απαιτούμενου Εσόδου Αγοράς Εξισορρόπησης
  • Επιμερισμός Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης στους Συμμετέχοντες

Οι βασικές αρχές της μεθοδολογίας

Σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ οι κύριες αρχές με βάση τις οποίες καταρτίστηκε η μεθοδολογία τιμολόγησης των υπηρεσιών εξισορρόπησης είναι:

α. Τήρηση της αρχής της διαφάνειας, της κοστοστρέφειας, της ίσης μεταχείρισης και της αμεροληψίας,

β. Εφαρμογή μεθόδου τιμολόγησης εδραιωμένης σε ρυθμιζόμενες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη,

γ. Καθορισμός Επιτρεπόμενου Εσόδου βάσει εύλογων και αποδοτικών δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη διορθώσεις που αφορούν προηγούμενα έτη, εφόσον αυτό απαιτείται,

δ. Παροχή κινήτρου για επενδύσεις,

ε. Επιμερισμός του κόστους στους Συμμετέχοντες με τρόπο που αφενός δεν παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από έτος σε έτος και αφετέρου δίνει κίνητρο για μείωση των αποκλίσεων

Για τον προσδιορισμό του Επιτρεπόμενου Εσόδου, ο ΑΔΜΗΕ προτείνει τη μέθοδο βάσει απόδοσης επί των Απασχολούμενων Κεφαλαίων ή αλλιώς επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Βάσει της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για τον υπολογισμό του Απαιτούμενου Εσόδου της Αγοράς Εξισορρόπησης λαμβάνονται υπόψη οι εξής διορθώσεις:

α) ποσό υποανάκτησης ή υπερανάκτησης του Απαιτούμενου Εσόδου προηγούμενων ετών, και

β) ποσό αποκλίσεων από το εγκεκριμένο Επιτρεπόμενο Έσοδο λόγω υπερεπένδυσης ή υποεπένδυσης.

Οι δύο συνιστώσες του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης

Το Τέλος Αγοράς Εξισορρόπησης περιλαμβάνει δύο συνιστώσες, οι οποίες υπολογίζονται ανά μήνα και ανά Συμμετέχοντα:

-Πάγιο Κόστος συμμετοχής στην Αγορά Εξισορρόπησης το οποίο μπορεί να διαφοροποιείται ανά κατηγορία Συμμετέχοντα.

-Αναλογικό Τέλος Εξισορρόπησης το οποίο χρεώνεται στα Συμβαλλόμενα Μέρη με Ευθύνη Εξισορρόπησης με βάση τη μηνιαία ποσότητα ενέργειας αποκλίσεων και στους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης με βάση τη μηνιαία ποσότητα Ενέργειας Εξισορρόπησης που ενεργοποιήθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Διαχειριστής εισηγείται το Τέλος Αγοράς Εξισορρόπησης να αποτελείται από δύο συνιστώσες, οι οποίες υπολογίζονται ανά μήνα και ανά Συμμετέχοντα:

-Τη Συνιστώσα Ενέργειας η οποία επιμερίζεται στους Συμμετέχοντες με βάση τη μετρούμενη μηνιαία ποσότητα παραγόμενης και απορροφόμενης ενέργειας, και

-Τη Συνιστώσα Αποκλίσεων η οποία επιμερίζεται στα Συμβαλλόμενα Μέρη με Ευθύνη Εξισορρόπησης με βάση τη μηνιαία ποσότητα ενέργειας Αποκλίσεων και στους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης με βάση τη μηνιαία ποσότητα παρεχόμενης Ενέργειας Εξισορρόπησης και Ενέργειας για σκοπούς εκτός της Εξισορρόπησης.

Μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ παραθέτει αριθμητικό παράδειγμα για το κόστος του συγκεκριμένου τέλους ανά συμμετέχοντα, ενώ  περιγράφει μια εναλλακτική μέθοδο επιμερισμού του Απαιτούμενο Έσοδο Αγοράς Εξισορρόπησης βάσει ενιαίας μοναδιαίας χρέωσης για το σύνολο των συμμετεχόντων, την οποία πάντως δεν υιοθετεί.

Σύμφωνα με το αριθμητικό παράδειγμα που περιλαμβάνει η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ το συνολικό ετήσιο Τέλος Αγοράς Εξισορρόπησης για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς διαμορφώνεται ως εξής:

Για τη ΔΕΗ 5.472.515 ευρώ και επιπλέον 127.434 ευρώ για τη Λιγνιτική Μελίτη και 149.322 ευρώ για τη Λιγνιτική Μεγαλόπολη, για τον ΔΑΠΕΕΠ 1.111.789 ευρώ, για τη MYTILINEOS 781.130 ευρώ, για την ELPEDISON 704.568 ευρώ, για την Κόρινθος Power 376.348 ευρώ, για την ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική 268.755 ευρώ, για την ΗΡΩΝ ΙΙ 3.535 ευρώ, για τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 10.668 ευρώ, για την NRG TRADING 113.151 ευρώ, για τη VOLTERRA 64.026 ευρώ, για την WATT AND VOLT 97.826 και για τη OPTIMUS ENERGY 245.173.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης