Τελευταία Νέα

«Ζυμώσεις» στην Ιταλία για την εξάλειψη αδειοδοτικής συμφόρησης σε έργα ΑΠΕ

«Ζυμώσεις» στην Ιταλία για την εξάλειψη αδειοδοτικής συμφόρησης σε έργα ΑΠΕ
Στόχος της πρότασης είναι να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό ένα πρόγραμμα επεξεργασίας των σημείων που είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν έργα ΑΠΕ

Οι SolarPower Europe, WindEurope, ANEV, ANIE Rinnovabili, Elettricità Futura και Italia Solare κάλεσαν την ιταλική κυβέρνηση να εγκρίνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να απλοποιηθεί η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στη χώρα. Στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» και τις δεσμεύσεις της χώρας για το κλίμα, είναι αναγκαία η προσθήκη 7 GW ΑΠΕ σε ετήσια βάση.

Η Ιταλία πέτυχε κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 GW ετησίως τα τελευταία χρόνια με τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα. Σε αυτό το ποσοστό, οι στόχοι της για το 2030 δεν θα επιτευχθούν έως το 2090.

Οι προτεραιότητες

Στόχος της πρότασης είναι να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό ένα πρόγραμμα επεξεργασίας των σημείων που είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν έργα ΑΠΕ. Χρειάζεται να απλοποιηθούν οι κανόνες αδειοδότησης, προκειμένου να διευκολυνθούν τα επενδυτικά σχέδια.

Το διάταγμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εξακολουθεί να μην έχει κάποια κρίσιμα μέτρα. Επομένως, πρέπει να αναθεωρηθεί, ξεκινώντας από τις διατάξεις του σχετικά με τα έργα των ΑΠΕ.Επί του παρόντος, σχεδόν το 50% όλων των έργων ανανεώσιμων πηγών εγκαταλείπονται και το υπόλοιπο 50% υπόκειται σε καθυστέρηση έξι ετών πριν λάβουν άδειες.

Ο Malgosia Bartosik, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, δήλωσε: «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050. Στο τελικό της Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος του 2030 (NECP), η Ιταλία στοχεύει να διπλασιάσει σχεδόν την εγκατεστημένη χωρητικότητα της αιολικής ενέργειας, με συνδυασμό νέων εγκαταστάσεων και την εξουδετέρωση των υπαρχόντων αιολικών πάρκων.

Το ήμισυ της χωρητικότητας της Ιταλίας θα φτάσει στο τέλος της επιχειρησιακής του λειτουργίας έως το 2030. Στην τρέχουσα μορφή του, το διάταγμα απλούστευσης δεν κάνει αρκετά για να διευκολύνει την άδεια για αιολικά πάρκα. Περιέχει ακόμη περιορισμούς που εμποδίζουν τη χρήση της τελευταίας διαθέσιμης τεχνολογίας, η οποία θα καταστήσει δύσκολη, αν όχι αδύνατη, για την Ιταλία να επιτύχει τους στόχους της το 2030».

Ο Walburga Hemetsberger, Διευθύνων Σύμβουλος της SolarPower Europe, σημείωσε: «Το δυναμικό για ηλιακά φωτοβολταϊκά είναι πολύ υψηλό στην Ιταλία, αλλά αυτή η χωρητικότητα δεν θα επιτευχθεί εκτός εάν ξεπεραστούν τα διοικητικά εμπόδια. Η άρση των περιορισμών αδειοδότησης είναι ένα απαραίτητο βήμα για την επιτάχυνση της ηλιακής εγκατάστασης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης