Ενέργεια

Απώλειες 3% για το πετρέλαιο – Στα 74 δολάρια κινέιται το Brent, στα 73 δολ. το αργό

Απώλειες 3% για το πετρέλαιο – Στα 74 δολάρια κινέιται το Brent, στα 73 δολ.  το αργό

 Υποχώρηση για το πετρέλαιο αφού πρώτα έφθασε σε υψηλό έξι ετών

 

Το πετρέλαιο ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε έξι χρόνια μετά την διακοπή των συνομιλιών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, με την ομάδα να μην έχει καταλήξει σε συμφωνία για την πολιτική παραγωγής από τον Αύγουστο και μετά αλλά στην συνέχεια υποχώρησε.

Την Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκαν στα 76,98 δολάρια, τιμή που δεν παρατηρήθηκε από τον Νοέμβριο του 2014. Αλλά μέχρι τις 11 π.μ. στη Wall Street τα κέρδη αυτά διαγράφηκαν και το συμβόλαιο για παράδοση τον Αύγουστο υποχώρησε 1,60 $ ή 2,1%, διαπραγματευόμενο στα 73,56 $ ανά βαρέλι. Το Brent έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018 προτού επίσης αντιστρέψει τα κέρδη και διαπραγματεύθηκε τελευταία 3,1% χαμηλότερα στα 74,77 δολάρια ανά βαρέλι.
Περί τις 20:20 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού υποχωρούσε 2,25% στα 73,47 δολάρια το βαρέλι και το Brent σημείωνε απώλειες 3,21% στα 74,68 δολάρια το βαρέλι.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, γνωστών ως ΟΠΕΚ +, καθώς η ενεργειακή συμμαχία επιδίωξε να καθιερώσει πολιτική παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους.
Η ομάδα την Παρασκευή ψήφισε μια πρόταση που θα επέστρεφε 400.000 βαρέλια ημερησίως στην αγορά κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους. Τα μέλη πρότειναν επίσης την επέκταση των περικοπών παραγωγής μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέρριψαν αυτές τις προτάσεις και οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν την Παρασκευή καθώς η ομάδα προσπάθησε να καταλήξει σε συναίνεση. Αρχικά, οι συζητήσεις αναμενόταν να συνεχιστούν τη Δευτέρα, αλλά τελικά τερματίστηκαν. «Η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης θα αποφασιστεί σε εύθετο χρόνο», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo.
Ο ΟΠΕΚ + έλαβε ιστορικά μέτρα τον Απρίλιο του 2020 και αφαίρεσε σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παραγωγής σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές καθώς η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα μειώθηκε. Από τότε, ο όμιλος επιστρέφει βαρέλια στην αγορά, ενώ συναντιέται σε σχεδόν μηνιαία βάση για να συζητήσει την πολιτική παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης