Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αδιέξοδο διαρκείας στις διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ - Πιθανός ένας πετρελαϊκός «πόλεμος» τιμών

Αδιέξοδο διαρκείας στις διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ - Πιθανός ένας πετρελαϊκός «πόλεμος» τιμών
Η έλλειψη συμφωνίας για τον επόμενο μήνα πιθανώς σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ + θα διατηρήσει, για τώρα, την παραγωγή τους τον Αύγουστο σταθερό σε σύγκριση με τον Ιούλιο

Σχεδόν μετά από μια βδομάδα επίσημων, δευτερευουσών συνομιλιών και διαπραγματεύσεων δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για τα βασικά επίπεδα παραγωγής στον ΟΠΕΚ +. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πιο σοβαρή και από αυτή του Μαρτίου του 2020, όταν Σαουδική Αραβία και Ρωσία διαφωνούσαν για τη διαχείριση του εφοδιασμού με πετρέλαιο με την παγκόσμια ζήτηση να καταρρέει στην πανδημία.

Στην παρούσα φάση, όπως αναμεταδίδει το Oilprice, τα ΗΑΕ  προσπαθούν να βγουν από τη σκιά της Σαουδικής Αραβίας σε παγκόσμια πολιτικά θέματα.

Κρίσιμα ερωτήματα

Η διαφωνία, την οποία ο ΟΠΕΚ + δεν μπόρεσε να ξεπεράσει για πέντε συνεχόμενες ημέρες, φέρνει πίσω το φάντασμα του πολέμου των τιμών πετρελαίου του περασμένου έτους, όταν η συμμαχία εγκατέλειψε όλες τις συμφωνίες για ένα μήνα. Έμποροι και αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται: είναι αυτή η διαμάχη που θα διαλύσει ξανά το σύμφωνο παραγωγής; Και θα αφήσει τον ΟΠΕΚ + να διατηρήσει τη σταθερή του επιρροή στη διαχείριση της αγοράς πετρελαίου;

Η έλλειψη συμφωνίας για τον επόμενο μήνα πιθανώς σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ + θα διατηρήσει, για τώρα, την παραγωγή τους τον Αύγουστο σταθερό σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Το πετρέλαιο από 85 έως 90 δολ/ βαρέλι είναι στα χαρτιά εάν ο ΟΠΕΚ + δεν αυξήσει τον εφοδιασμό τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος του βιομηχανικού συμβούλου FGE, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. Ο Fesharaki αναμένει από την ομάδα να επιτύχει κάποιο συμβιβασμό τις επόμενες μία έως τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Δεν υπάρχει επιπλέον πετρέλαιο τον Αύγουστο, σε μια εποχή που η φυσική αγορά είναι απίστευτα σφιχτή, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπέρβαση τιμών άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι», δήλωσε στο Bloomberg η Amrita Sen, Διευθυντής Έρευνας της Energy Aspects.

Αναλυτές της Credit Suisse σημείωσαν επίσης ότι: «Η δισεπίλυτες διαφορές μεταξύ ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας θα προκαλέσουν ένα πόλεμο τιμών. Σκληρό σενάριο για τους επενδυτές στον τομέα της ενέργειας».

Σενάριο όμως που αμφισβητεί η επικεφαλής επενδυτικών κεφαλαίων ενεργειακών κεφαλαίων της The Bear Traps Report, Lawrence McDonald. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καταστροφική τιμή Αυτή είναι η ισχυρότερη περίοδος που είχε ο ΟΠΕΚ + στην αγορά εδώ και δεκαετίες και δεν θέλουν να τα παρατήσουν όλα αυτά» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τλελος, με την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνεται φέτος καθώς οι οικονομίες ανοίγουν και η πανδημία υποχωρεί, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Ρωσία δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία και η τιμή του brent έπιασε χθες (6/7) τα 78 δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Σε αντίθεση με το 2020, αυτή τη φορά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει στείλει το μήνυμα ότι επιθυμεί σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου και τιμές που οι απλοί πολίτες θα μπορούν να πληρώσουν. Κι αυτός είναι αρκετά σοβαρός λόγος για να κάνει πολλούς αναλυτές να πιστέψουν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών τους επόμενους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης