Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσική παρέμβαση για άρση του αδιεξόδου στον ΟΠΕΚ+, πτώση 2% για το πετρέλαιο στις 7/7

Ρωσική παρέμβαση για άρση του αδιεξόδου στον ΟΠΕΚ+, πτώση 2% για το πετρέλαιο στις 7/7
Παραμένουν οι διαφορές Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

 

Η Ρωσία ηγείται των προσπαθειών για τον τερματισμό των διαφορών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με στόχο την διάσωση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Reuters. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του επιδιώκουν να ορισθεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί η πολιτική πετρελαίου.


Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές φοβούνταν ότι θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη προσφορά. Οι αγορές αργού ήταν ασταθείς τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την διακοπή των συζητήσεων μεταξύ μεγάλων παραγωγών πετρελαίου Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Περί τις 19:00 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 2,19%%, στα 72,89 $ το βαρέλι και το West Texas Intermediate κατέγραφε απώλειες 2,58%, στα 71,49 $.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο συμμάχων του ΟΠΕΚ αποκαλύφθηκε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα, με το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι να διαφωνεί για μια προτεινόμενη συμφωνία που θα είχε φέρει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά – κάτι το οποίο ενδεχομένως να χαλαρώσει το ράλι που έχει ανεβάσει τις τιμές σε υψηλά 2-1 / 2 ετών.

Η διαμάχη ανάγκασε τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες για την ενίσχυση της παραγωγής μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων.

Οι παραγωγοί δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν ημερομηνία για μια νέα συνάντηση σε εύθετο χρόνο, αφήνοντας ανοκτό το ενδεχόμενο για το κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός τις επόμενες ημέρες.
Η Μόσχα, η οποία πιέζει για να αυξήσει την παραγωγή, εργάζεται τώρα στα παρασκήνια για να φέρει το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανοίγοντας τον δρόμο για συμφωνία, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Προσπάθειες και από το Κουβέιτ

Η Ρωσία έχει ισχυρές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. "Έχουν χρόνο να αποφασίσουν, ελπίζουμε ότι θα συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα και η συμφωνία θα επιτευχθεί", δήλωσε μια από τις πηγές, από τη ρωσική πλευρά. Οι άλλες δύο πηγές ανέφεραν ότι το μέλος του ΟΠΕΚ Κουβέιτ εργάζεται επίσης για να συμφιλιώσει τις διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες του ΟΠΕΚ και των εταίρων του και έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη.
Πηγές του ΟΠΕΚ ανέφεραν ότι δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και δεν προτάθηκε νέα ημερομηνία συνάντησης. "Δεν υπάρχει ενημέρωση σε αυτό το στάδιο", είπε ένας από αυτούς.
Τα ΗΑΕ αποδέχτηκαν την Παρασκευή πρόταση από τη Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής σταδιακά κατά περίπου 2 εκατομμύρια bpd από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά απέρριψαν την παράταση των περικοπών μετά τον Απρίλιο του 2022, όταν λήξει η τρέχουσα συμφωνία, χωρίς να προσαρμόσει την βασική παραγωγή της - το επίπεδο από την οποία υπολογίζονται τυχόν περικοπές.
Τα ΗΑΕ πρότειναν το επίπεδο παραγωγής του τον Απρίλιο του 2020 ως νέα γραμμή βάσης, αλλά το Ριάντ πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δέσμευση άλλων μελών στις γραμμές βάσης τους, καθώς εκείνη την εποχή πολλές χώρες είχαν αυξημένη παραγωγή ως αποτέλεσμα ενός πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας .
Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε πέρυσι να προχωρήσει σε περικοπές παραγωγής περίπου 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), ή περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, λογω της πανδημίας. Οι περιορισμοί σταδιακά χαλάρωσαν και σήμερα ανέρχονται στα 5,8 εκατομμύρια bpd.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης