Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Το ρεκόρ των καλοκαιρινών τιμών "δείχνει" ακριβό χειμώνα

Φυσικό αέριο: Το ρεκόρ των καλοκαιρινών τιμών

Το συμβόλαιο πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF, βασικό ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έφτασε τα 38,65 ευρώ

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα φέτος το καλοκαίρι, λόγω παραγόντων που κυμαίνονται από χαμηλά αποθέματα και διακοπές έως τις ασιατικές αγορές, γεγονότα τα οποία σηματοδοτούν περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες που θα μπορούσαν να σημαίνουν υψηλότερους λογαριασμούς νοικοκυριών αυτόν τον χειμώνα.

Το συμβόλαιο πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF, βασικό ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έφτασε τα 38,65 ευρώ (45,77 $) ανά megawatt ώρα την Τρίτη, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων από το Refinitiv Eikon.
Το βρετανικό συμβόλαιο έφτασε το ρεκόρ 93,35 πένες ανά θερμίδα τη Δευτέρα. "Μια συμβολή παραγόντων που συνέβησαν ταυτόχρονα προκάλεσε την πρόσφατη αύξηση με ρεκόρ χαμηλής αποθήκευσης φυσικού αερίου, διακοπές λειτουργίας, συνεχή / παρατεταμένα ζητήματα παραγωγής και ενεργητική αγορά της Ασίας", δήλωσε ο Nick Campbell, διευθυντής της Inspired Energy.
Ένας κρύος χειμώνας στις αρχές αυτού του έτους προκάλεσε μεγάλες μειώσεις στα αποθέματα αποθήκευσης, τα οποία συνήθως αναπληρώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η ζήτηση τείνει να είναι ασθενέστερη. Ωστόσο, μια σειρά απροσδόκητων διακοπών εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την άνοδο της ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τους περιορισμούς COVID-19, οδήγησαν σε έλλειψη φυσικού αερίου.

Άνοδος της κατανάλωσης

Τα στοιχεία από τον IEA που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά περίπου 25% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση σε ετήσια βάση τουλάχιστον από το 1985. "Αυτή η εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη οφείλεται στον συνδυασμό μιας εκτεταμένης περιόδου θέρμανσης λόγω χαμηλότερων από τις μέσες θερμοκρασίες, της υψηλότερης καύσης αερίου στον τομέα της ενέργειας και της οικονομικής δραστηριότητας που ανακάμπτει κοντά στο επίπεδο πριν από το COVID-19", δήλωσε ο IEA στην τελευταία έκθεση φυσικού αερίου.
Η συντήρηση στη Νορβηγία έχει περιορίσει τις εξαγωγές από τα πεδία φυσικού αερίου και η ρωσική Gazprom έχει αναστείλει την κράτηση πρόσθετης χωρητικότητας για την προμήθεια φυσικού αερίου για να καλύψει τη ζήτηση, σημάδι ότι περιμένει την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν επίσης στην Ασία καθώς οι αγοραστές στην περιοχή προσπάθησαν να αναπληρώσουν τα αποθέματα πριν από το χειμώνα.
Η έλλειψη φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι επηρεάζει ήδη τα συμβόλαια αερίου του χειμώνα. Το χειμερινό συμβόλαιο της Βρετανίας για το 2021 έφτασε τα 100 πένες ανά θερμότητα την Τρίτη.
Η αύξηση των τιμών στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, εάν παραταθεί, μπορεί να αυξήσει τις τιμές λιανικής για τα νοικοκυριά. Στη Βρετανία, οι τιμές χονδρικής αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας. Το ανώτατο όριο των ευρέως χρησιμοποιούμενων βρετανικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αυξήθηκε τον Απρίλιο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στην επόμενη αναθεώρηση αυτό το φθινόπωρο καθώς οι τιμές χονδρικής αυξάνονται.
"Η αύξηση των τιμολογίων λιανικής πώλησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα προκαλέσει σοκ στους χρήστες αυτόν τον χειμώνα. Οι τιμές χονδρικής εξακολουθούν να αυξάνονται μαζί με άλλα καύσιμα παραγωγής παγκοσμίως, οπότε δεν υπάρχει ακόμη σαφές τέλος", δήλωσε ο Glenn Rickson, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ανάλυσης ενέργειας στο S&P Global Platts.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης