Περιβάλλον

Pemex: Δεν υπήρξε περιβαλλοντική ζημιά από την φωτιά σε πετρελαϊκό μπλοκ στον Κόλπο του Μεξικού!

Pemex: Δεν υπήρξε περιβαλλοντική ζημιά από την φωτιά σε πετρελαϊκό μπλοκ στον Κόλπο του Μεξικού!

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από ηλεκτρική καταιγίδα που πυροδότησε διαρροή αερίου από έναν υποβρύχιο αγωγό ανακοίνωσε η εταιρεία

 

Μόλις λίγες μέρες μετά το βίντεο μιας τεράστιας φλόγας στην επιφάνεια του ωκεανού κοντά σε μια πλατφόρμα πετρελαίου της Pemex στον Κόλπο του Μεξικού που έγινε viral, η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία του Μεξικού δήλωσε ότι αποφεύχθηκε η περιβαλλοντική ζημία λόγω της γρήγορης δράσης των εργαζομένων της.

Σύμφωνα με το gcaptain.com η φλόγα της 2ης Ιουλίου, που τραβήχτηκε σε βίντεο προφανώς από κοντινό ελικόπτερο, έδειξε έντονες πορτοκαλί φλόγες να πηδούν έξω από το νερό καθώς η φωτιά μαινόταν σε μικρή απόσταση από την πλατφόρμα πετρελαίου.
Η Pemex ανακοίνωσε ότι χρειάστηκαν περισσότερες από πέντε ώρες για να σβήσει πλήρως τη φωτιά.
«Δεν υπήρχε διαρροή πετρελαίου και η άμεση δράση για τον έλεγχο της επιφανειακής πυρκαγιάς απέφυγε περιβαλλοντικές ζημιές», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση τη Δευτέρα και πρόσθετε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ηλεκτρική καταιγίδα που πυροδότησε διαρροή αερίου από έναν υποβρύχιο αγωγό.
Η πυρκαγιά πυροδότησε μπαράζ επικρίσεων το σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ακτιβίστρια του κλίματος Greta Thunberg και τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Bill de Blasio, μεταξύ πολλών άλλων.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην κορυφαία υπεράκτια πετρελαιοφόρο περιοχή που διαχειρίζεται η Pemex, η οποία έχει μακρά ιστορία μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων στις εγκαταστάσεις της.
Ο Gusatvo Alanis, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κέντρου περιβαλλοντικής νομοθεσίας του Μεξικού CEMDA, δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι η πυρκαγιά δεν προκάλεσε περιβαλλοντική ζημία.
Η Pemex θα πρέπει να δεσμευτεί να προετοιμάσει μια «λεπτομερή μελέτη των (περιβαλλοντικών) επιπτώσεων που προκαλούνται από την πυρκαγιά» καθώς και ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα και υπέγραψαν περισσότερες από εικοσιτέσσερις περιβαλλοντικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace και της CEMDA. Στη ανακοίνωσή της, η κρατική Pemex δεσμεύτηκε μόνο να ερευνήσει την αιτία της διαρροής του αγωγού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης