Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

SOS εκπέμπει η Ρωσία ελέω της παγκόσμιας στροφής προς τις ΑΠΕ - Τα δεδομένα

SOS εκπέμπει η Ρωσία ελέω της παγκόσμιας στροφής προς τις ΑΠΕ - Τα δεδομένα
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο και η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Λόγο για σημαντική απώλεια εσόδων εξαιτίας της παγκόσμιας στροφής προς τις ΑΠΕ και την επακόλουθη πτώση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov σε συνέντευξή του στο Bloomberg χθες (8/7).

Το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τα μέτρα τιμολόγησης του άνθρακα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ριζικές αλλαγές το παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο», δήλωσε ο Siluanov, επικαλούμενος μοντέλα του Υπουργείου Οικονομικών.

Η αναγκαία εξάρτηση

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο και η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να αποτελούν περίπου το 40% του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2021.

Μάλιστα, η επικείμενη επιβολή φόρου άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο από το 40% των ρωσικών εξαγωγών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. «Πρέπει να καταλάβουμε πώς θα αντικαταστήσουμε τα μειωμένα έσοδα, εάν αυτές οι προβλέψεις αποδειχθούν ακριβείς», δήλωσε ο Siluanov στο Bloomberg.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Maxim Reshetnikov τον περασμένο μήνα επέκρινε τα σχέδια της ΕΕ για τη θέσπιση φόρου στα σύνορα άνθρακα, αποκαλώντας το μέτρο «προστατευτικό». Η ΕΕ επιδιώκει επίσης μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο των σχεδίων της για τον άνθρακα, με την αιολική και ηλιακή ενέργεια να ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα πέρυσι. Αντίθετα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν μόλις το 1% της παροχής ενέργειας της Ρωσίας.

Η διαφαινόμενη πραγματικότητα

«Μέχρι το 2050, δεν θα υπάρχει πλέον χώρος για τον άνθρακα, λίγος για το πετρέλαιο και οριακός για τα ορυκτά» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans σε ομιλία του τον Μάρτιο του 2021.

Παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των αξιωματούχων για τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων με επίκεντρο την ασιατική αγορά, όπου οι προσπάθειες για την απανθρακοποίηση δεν είναι τόσο προχωρημένες όσο στην ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης