Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Norfund: Η πρωτοβουλία των 1,6 δισ. ευρώ της Νορβηγίας για τις ΑΠΕ

Norfund: Η πρωτοβουλία των 1,6 δισ. ευρώ της Νορβηγίας για τις ΑΠΕ
Σε προτεραιότητα η Ινδία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και άλλες χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας

Το χρηματικό ποσό του 1,6 δις. δολ. θα διαθέσει η Νορβηγία για πέντε χρόνια σε επενδυτικά σχέδια που έχουν για αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτές ήταν οι δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιώτες επενδυτές να συνεργαστούν σε αυτό το πλαίσιο.

Η ταυτότητα του Ταμείου

Εργαλείο αυτής της στρατηγικής θα είναι το Norfund. Πρόκειται για Ταμείο του Κλίματος, που διαχειρίζεται το Νορβηγικό Ταμείο Επενδύσεων για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Θα υποστηρίξει από την επόμενη κιόλας χρονιά έργα που θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως τον άνθρακα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το εν λόγω σχέδιο έχει τις δυνατότητες να κινητοποιήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες σε επενδύσεις μέσω εταιρικών σχέσεων με ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι αναμφισβήτητα για το πιο ουσιαστικό βήμα της χώρας, προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι συμφωνίες για την αλλαγή του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών και των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η Tellef Thorleifsson, Διευθύνων Σύμβουλος της Norfund, δήλωσε ότι οι επενδύσεις έχουν σε προτεραιότητα την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και άλλες χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας. «Αναμένουμε να επενδύσουμε κυρίως στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, αλλά και να προβλέψουμε λύσεις αποθήκευσης για να επιτρέψουμε μια σταθερή τροφοδοσία», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Dag-Inge Ulstein σημείωσε ότι «το νέο Ταμείο προορίζεται να κινητοποιήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα συνέβαινε διαφορετικά και, συνεπώς, να συμβάλει στις προσπάθειες εξάλειψης του άνθρακα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης