Το σχέδιο διεθνούς κοινοπραξίας για τον μεγαλύτερο κόμβο ΑΠΕ στη Δυτική Αυστραλία

Το σχέδιο διεθνούς κοινοπραξίας για τον μεγαλύτερο κόμβο ΑΠΕ στη Δυτική Αυστραλία
Στα 100 δισ. δολ. ανέρχεται το κόστος του μεγαλεπήβολου project

Μια διεθνής κοινοπραξία θέλει να κατασκευάσει τον μεγαλύτερο θαλάσσιο κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο στα νοτιοδυτικά της Αυστραλίας για να μετατρέψει την αιολική και ηλιακή ενέργεια σε πράσινα καύσιμα όπως το υδρογόνο, αναμεταδίδει το Guardian.

Μια περιοχή μεγαλύτερη από το μέγεθος του Σίδνεϊ έχει εντοπιστεί στα νοτιοανατολικά της Δυτικής Αυστραλίας με «σταθερά υψηλά επίπεδα αιολικής και ηλιακής ενέργειας», αναφέρει η κοινοπραξία, της οποίας το project θα μπορούσε να έχει χωρητικότητα 50 GW και κόστος 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η InterContinental Energy, η CWP Global και η Mirning Green Energy Limited ανακοίνωσαν σχέδια για το μεγάλο έργο την, λέγοντας ότι θέλουν να κατασκευάσουν το έργο σε τρεις φάσεις για την παραγωγή έως 3,5 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ή 20 εκατομμύρια τόνους πράσινης αμμωνίας κάθε χρόνο.

Οι στόχοι

Η κοινοπραξία - η οποία περιλαμβάνει μια εγχώρια εταιρεία ενέργειας - είπε ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί μια παγκόσμια αγορά πράσινου υδρογόνου που αναμένει ότι θα αξίζει 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.

Περίπου 30 GW του κόμβου θα επικεντρωθούν στον άνεμο, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από ηλιακή ενέργεια. Το υδρογόνο και η αμμωνία που παράγονται στο κέντρο θα προορίζονται για χρήση σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ναυτιλία, βαριά βιομηχανία και αεροπορία.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Sussan Ley απέρριψε ένα σχέδιο για έναν κόμβο 26GW στο βόρειο τμήμα της WA για «σαφώς απαράδεκτες» επιπτώσεις σε απειλούμενα μεταναστευτικά είδη και σε διεθνώς αναγνωρισμένους υγρότοπους.

Σε μια δήλωση, ο Trevor Naley, πρόεδρος της Mirning Traditional Lands Aboriginal Corporation και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην κοινοπραξία, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που κατέχουν ένα τόσο αναπόσπαστο και καθοριστικό μερίδιο σε αυτήν την ιστορική συνεργασία με την WGEH. Αυτή η συνεργασία, θα προσφέρει ευκαιρίες που δεν ήταν ποτέ διαθέσιμες σε αυτόχθονες εταιρείες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης