Περιβάλλον

Al Gore: Το 53% των "μεγάλων" είναι μακριά από τους στόχους για μηδενικές εκπομπές - 10πλσιασμός πράσινων επενδύσεων

Al Gore: Το 53% των
Aνεπαρκές το 53% των 159 εταιρειών για το κλίμα σύμφωνα με τον πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

«Οι μεγάλοι εκπομποί πρέπει να αυξήσουν τις κλιματικές τους φιλοδοξίες με αξιοπιστία. Ομοίως, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται επειγόντως ουσιαστική υποστήριξη στην πρόσβαση στο εμβόλιο, στη χρηματοδότηση του κλίματος και στην ελάφρυνση του χρέους» τονίζει αρχικά. Ο τωρινός πρόεδρος της Generation Investment Management επισημαίνει ότι χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση των χαρακτηριστικών.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις κάνει εκ νέου ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής και 45ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1993–2001), Al Gore για το κλίμα και τις συνέπειες του δυσάρεστου φαινομένου εν ονόματι greenwashing. Ο γνωστός πρώην πολιτικός τονίζει την ανάγκη ισορροπίας των νέων στόχων και το Bloomberg αναμεταδίδει τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η  Generation Investment Management για τους περιβαλλοντικούς στόχους των χωρών. Επίσης, χαρακτήρισε «τροχοπέδη» το greenwashing για την εξέλιξη της ενεργειακής μετάβασης.

Η Generation Investment μόλις δημοσίευσε την πέμπτη ετήσια αξιολόγηση για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Αναφέρει δεδομένα από τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, οι οποίες εκτιμούν ότι το 42% των περιβαλλοντικών ισχυρισμών χαρακτηρίζονται «υπερβολικοί και ψευδείς».

Ξεχωριστά, η εταιρεία του Gore δήλωσε ότι τα δεδομένα από το Climate Action 100+ δείχνουν ότι περίπου το 53% των 159 εταιρειών που παρακολουθεί - συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο - δεν έχει κατάλληλους βραχυπρόθεσμους στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση Generation Investment βασίζεται σε περισσότερες από 200 πηγές για να επισημάνει βασικά σημεία της νέας σελίδας στο κλίμα. Αυτό αφορά από την ευρεία υιοθέτηση του καθαρού μηδενικού έως τη δράση για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη και την άνοδο καθαρών τεχνολογιών και φυσικών λύσεων.

Τα καλά νέα

Οι ροές κεφαλαίων που σχετίζονται με την αειφορία από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο τριπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, με περισσότερο από το 6% του όγκου της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης της αγοράς να προβλέπεται να προέρχεται από την πράσινη οικονομία, σε σύγκριση με το 2% το 2015.

Από το 2015, η αγορά σημείωσε 10πλάσιο κέρδος σε νέες επενδύσεις σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά ταμεία. Κατά την ίδια περίοδο, σημειώθηκε οκταπλάσια αύξηση στη βιώσιμη έκδοση χρέους και διπλασιασμός της ροής των ιδιωτικών μετοχών και των επιχειρηματικών κεφαλαίων στους τομείς της αειφορίας.

Σήμερα, οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν τα 3/4 του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχουν αναλάβει δεσμεύσεις σε εθνικό επίπεδο για καθαρό μηδέν

Τα άσχημα νέα

Απουσιάζουν από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων και των εταιρειών βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης.

Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ (περίπου 44 τρις δολ.) διατρέχει μέτριο ή σοβαρό κίνδυνο λόγω τη κλιματικής κρίσης.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη χαμηλή ποιότητα ορισμένων καθαρών μηδενικών δεσμεύσεων λόγω του χάσματος μεταξύ στόχων και δράσεων.

Οι καταναλωτές συχνά αντιμετωπίζουν με σύγχυση με τα οφέλη της βιωσιμότητας

Σίγουρα, το προηγούμενο έτος παρουσιάστηκαν τεράστιες ευκαιρίες για βιώσιμες επενδύσεις, όπως μαρτυρούν οι τεράστιες ροές κεφαλαίων προς πράσινα ομόλογα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, η αποτυχία αντιμετώπισης του greenwashing εμποδίζει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο Gore. «Oι επενδυτές χρειάζονται τώρα σαφήνεια για το πώς οι εταιρείες θα μετατρέψουν τους στόχους σε ενέργειες» πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης