Ενέργεια

Stop της Βρετανίας στα βενζινοκίνητα οχήματα από το 2040

Stop της Βρετανίας στα βενζινοκίνητα οχήματα από το 2040
Στο ίδιο μοτίβο και οι κινήσεις στις αερομεταφορές

Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πώληση νέων βαρέων οχημάτων βενζίνης και ντίζελ από το 2040 ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου πράσινων πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στον τομέα των μεταφορών δέκα χρόνια αργότερα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Boris Johnson επιδιώκει να αναβαθμίσει τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της Βρετανίας καθώς ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26, στη Σκωτία αργότερα φέτος.

Το πλάνο

Η κυβέρνηση είπε ότι θα απαγορεύσει την πώληση μικρότερων φορτηγών ντίζελ από το 2035, και σε μεγαλύτερα οχήματα που ζυγίζουν περισσότερο από 26 τόνους από το 2040, ή νωρίτερα εάν είναι εφικτό. Κατέθεσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός «μηδενικού» σιδηροδρόμου έως το 2050 και τη διασφάλιση καθαρών μηδενικών εκπομπών εσωτερικής αεροπορίας έως το 2040.

«Η απαλλαγή από τον άνθρακα δεν είναι μόνο μια τεχνοκρατική διαδικασία. Πρόκειται για το πώς διασφαλίζουμε ότι οι μεταφορές διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής και την οικονομία με τρόπους που είναι καλοί. Δεν πρόκειται για να σταματήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα. Αλλά να κάνουν τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο γραμματέας μεταφορών Grant Shapps.

Όσον αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ξεκινά μια διαβούλευση για την επίτευξη ενός στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, με «ένα σχέδιο δράσης για το πώς μπορεί να επιτευχθεί - διασφαλίζοντας ότι όλοι μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν για διακοπές, να επισκέπτονται οικογένειες και επιχειρήσεις χωρίς να επηρεάζουν επιβαρύνουν το κλίμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης