Τελευταία Νέα

EE: Πως θα γίνει η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια – Η στρατηγική για υδρογόνο και υπεράκτιες ΑΠΕ

EE: Πως θα γίνει η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια – Η στρατηγική για υδρογόνο και υπεράκτιες ΑΠΕ
Η παραγωγή και η χρήση ενέργειας ευθύνονται για περισσότερο από το 75 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων έως το 2030 και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επικεντρώνεται σε 3 βασικές αρχές για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών:

  • διασφάλιση ασφαλούς και οικονομικά προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ
  • δημιουργία πλήρους ολοκληρωμένης, διασυνδεδεμένης και ψηφιοποιημένης ενεργειακής αγοράς της ΕΕ
  • προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μας και ανάπτυξη ενός τομέα παραγωγής ενέργειας ο οποίος θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι κύριοι στόχοι της Επιτροπής για την επίτευξη αυτών είναι οι εξής:

  • δημιουργία διασυνδεδεμένων ενεργειακών συστημάτων και καλύτερα ολοκληρωμένων δικτύων, ώστε αυτά να υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών και σύγχρονων υποδομών
  • ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και του οικολογικού σχεδιασμού των προϊόντων
  • απανθρακοποίηση του τομέα του φυσικού αερίου και προώθηση της διατομεακής έξυπνης ολοκλήρωσης
  • ενδυνάμωση των καταναλωτών και παροχή βοήθειας στις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
  • προώθηση των ενωσιακών ενεργειακών προτύπων και τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο
  • αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η υπεράκτια αιολική ενέργεια της Ευρώπης

Ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος

Τομεακή ολοκλήρωση σημαίνει τη σύνδεση των διαφόρων φορέων ενέργειας - ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας, κρύου, φυσικού αερίου, στερεών και υγρών καυσίμων - μεταξύ τους και με τομείς τελικής χρήσης, όπως κτίρια, μεταφορές ή βιομηχανία.

Η σύνδεση τομέων θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού συστήματος στο σύνολό του, παρά την αποξήρανση των εκπομπών άνθρακα και την ανεξάρτητη αύξηση της απόδοσης σε κάθε τομέα. Η νέα στρατηγική της ΕΕ θα περιλαμβάνει διάφορες υπάρχουσες και αναδυόμενες τεχνολογίες, διαδικασίες και επιχειρηματικά μοντέλα, όπως ΤΠΕ και ψηφιοποίηση, έξυπνα δίκτυα και μετρητές και αγορές ευελιξίας.
Η ηλεκτροκίνηση των μεταφορών είναι ένα παράδειγμα της δυνατότητας ολοκλήρωσης. Προς το παρόν, τα ηλεκτρικά οχήματα συνδέουν τους τομείς μεταφοράς και ισχύος, αλλά και κτίρια, όπου βρίσκονται συχνά τα σημεία φόρτισης. Επί του παρόντος υπάρχει μόνο μια πολύ περιορισμένη διεπαφή μεταξύ αυτών των τριών τομέων.

Εμπόδια και στόχοι

Πολλά εμπόδια εξακολουθούν να εμποδίζουν την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος από την πλήρη υλοποίηση και επιτρέποντας στους πολίτες και τη βιομηχανία να υιοθετήσουν καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις ενέργειας.

Οι διατομεακοί σύνδεσμοι στο τρέχον σύστημα της ΕΕ πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, οι οποίες επιτρέπουν και ενθαρρύνουν την περαιτέρω ολοκλήρωση, όπου διαφορετικοί φορείς ενέργειας μπορούν να ανταγωνίζονται σε ίσους όρους ανταγωνισμού και να χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για τη μείωση των εκπομπών.
Απαιτείται επίσης καλύτερη ενσωμάτωση του ενεργειακού συστήματος για την επίτευξη οικονομικά αποδοτικής απαλλαγής από τον άνθρακα των οικονομιών της ΕΕ. Θα οικοδομήσει ένα πιο ευέλικτο, πιο αποκεντρωμένο και ψηφιακό ενεργειακό σύστημα, στο οποίο οι καταναλωτές έχουν την εξουσία να κάνουν τις ενεργειακές τους επιλογές.
Η ολοκλήρωση του συστήματος πιθανότατα θα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους σε κάθε χώρα της ΕΕ, ανάλογα με τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης και τις πολιτικές τους. Ορισμένα από αυτά αντικατοπτρίζονται ήδη στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα 2021-2030.

Υδρογόνο

Το υδρογόνο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της τρέχουσας κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή χημικών προϊόντων, όπως πλαστικά και λιπάσματα.
Το 96% αυτής της παραγωγής υδρογόνου παράγεται μέσω φυσικού αερίου, εκπέμποντας σημαντικές ποσότητες εκπομπών CO2 στη διαδικασία. Ωστόσο, το υδρογόνο μπορεί επίσης να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ανανεώσιμο υδρογόνο («πράσινο» ή «καθαρό» υδρογόνο) αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε τομείς απανθρακοποιήσης, όπου άλλες εναλλακτικές λύσεις ενδέχεται να μην είναι εφικτές ή να είναι πιο ακριβές. Αυτές περιλαμβάνουν βιομηχανικές διεργασίες μεταφοράς και έντασης ενέργειας.

Ανανεώσιμο υδρογόνο

Το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να παραχθεί μέσω ηλεκτρόλυσης, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για να χωρίσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί με τη σειρά του να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει το υδρογόνο με βάση τα ορυκτά για βιομηχανικές διεργασίες ή για να ξεκινήσει νέα βιομηχανικά προϊόντα όπως πράσινα λιπάσματα και χάλυβας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στον τομέα των μεταφορών, ειδικά σε βαρέα φορτηγά και υπεραστικά φορτηγά, λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα. Είναι επίσης συμβατό με έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας που κυριαρχεί όλο και περισσότερο από την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρέχοντας μακροπρόθεσμη και μεγάλης κλίμακας αποθήκευση και προσθέτοντας ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα. Το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί επίσης να συμβάλει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε απομονωμένες ή αυτόνομες περιοχές της ΕΕ, ή για συγκεκριμένες και τοπικές χρήσεις συγκεντρωμένες σε μια πόλη ή σε άλλη αυτόνομη περιοχή.

εε_1_υδρογόνο.PNG


Το υδρογόνο θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος. Το 2020, η Επιτροπή ενέκρινε μια νέα ειδική στρατηγική για το υδρογόνο στην Ευρώπη. Θα συγκεντρώσει διαφορετικά σκέλη δράσης - από την έρευνα και την καινοτομία μέσω της παραγωγής και των υποδομών έως τη διεθνή διάσταση. Η στρατηγική θα διερευνήσει πώς η παραγωγή και η χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου μπορούν να βοηθήσουν στην απανθρακοποιήση της οικονομίας της ΕΕ με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (και επίσης βοηθώντας την οικονομική ανάκαμψη μετά το COVID-19)

Δυνατότητα αποθήκευσης

Ορισμένοι τομείς ενδέχεται να παραμείνουν εξαρτημένοι από τα καύσιμα άνθρακα στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι η φιλοδοξία της ΕΕ για ουδέτερο άνθρακα είναι απίθανο να επιτευχθεί μόνο με τη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτροδότησης. Μία πιθανή λύση είναι η μετατροπή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υδρογόνο, καθώς το επεξεργασμένο υδρογόνο παρέχει υψηλής ποιότητας θερμότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μεταφορές ως καύσιμο, σε βιομηχανίες ως υλικό και στη γεωργία για λιπάσματα.
Το δυναμικό αποθήκευσης του υδρογόνου είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για ηλεκτρικά δίκτυα, καθώς το υδρογόνο επιτρέπει τη διατήρηση της ανανεώσιμης ενέργειας όχι μόνο σε μεγάλες ποσότητες, αλλά και για μεγάλες περιόδους. Αυτό σημαίνει ότι το υδρογόνο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευελιξίας των ενεργειακών συστημάτων εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση όταν υπάρχει υπερβολική ή όχι αρκετή ενέργεια. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια αποτελείται από πολλές διαφορετικές πηγές που είναι άφθονες, φυσικές και καθαρές, όπως ο άνεμος, το κύμα και το παλιρροιακό. Αυτά αποφεύγουν ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χερσαίες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - λόφους, κτίρια, δρόμους ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες που καθιστούν δύσκολη τη σύνδεση με το δίκτυο - ακόμη και αν αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις, όπως ο ανταγωνισμός στην πρόσβαση στο θαλάσσιο διάστημα.
Η ενέργεια των ωκεανών μπορεί να αξιοποιηθεί με σύγχρονες τεχνολογίες χωρίς να εκπέμψουν αέρια θερμοκηπίου, καθιστώντας την υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια έναν πιθανό ακρογωνιαίο λίθο της μετάβασης καθαρής ενέργειας στην ΕΕ. Η ΕΕ προσπαθεί να γίνει η πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρος έως το 2050, όπως τονίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και επομένως οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επομένως ζωτικής σημασίας.

Επενδύσεις

Οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν διάφορες πηγές ενέργειας και διάφορες τεχνολογίες, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Έρχονται με τις δικές τους προκλήσεις και ευκαιρίες για τα ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα, τους χρήστες της θάλασσας, τους βιομηχανικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Κατά την περίοδο ανάκαμψης του COVID-19, είναι σημαντικό να προωθηθούν οι επενδύσεις σε υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου είναι δυνατόν, καθώς αυτό είναι πιθανό να ενισχύσει τις διαρκείς θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα συμβάλλοντας έτσι στην πράσινη ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη.
Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, ρυθμιστικών πλαισίων, σχεδιασμού αγοράς και έρευνας και καινοτομίας είναι εξίσου απαραίτητη για την προώθηση και τη βελτίωση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διευκόλυνση των απαραίτητων επενδύσεων.

Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο λεκάνης της θάλασσας στη Βόρεια, τη Βαλτική, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, τον Ατλαντικό Ωκεανό και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ και υπερπόντια εδάφη, και διασφάλιση φιλόδοξων στόχων στα εθνικά θαλάσσια χωρικά σχέδια.
Η περιφερειακή συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομών χερσαίων και υπεράκτιων δικτύων λαμβάνεται επίσης υπόψη για την αναθεώρηση του κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) που έχει προγραμματιστεί έως το τέλος του 2020.

Διαδικασία 

Για να διασφαλιστεί ότι οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ, η Επιτροπή δημοσίευσε μια ειδική στρατηγική της ΕΕ για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας COM (2020) 741 στις 19 Νοεμβρίου 2020, η οποία αξιολογεί τη δυνητική συμβολή της και προτείνει τρόπους προώθησης της μακροχρόνιας -πρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη αυτού του τομέα.
Για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπός της, η στρατηγική της ΕΕ υπερβαίνει έναν στενό ορισμό των παραγόντων της παραγωγής ενέργειας και αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, όπως πρόσβαση στον θαλάσσιο χώρο βιομηχανικές και εργασιακές διαστάσεις περιφερειακή και διεθνή συνεργασία η τεχνολογική μεταφορά ερευνητικών έργων από το εργαστήριο στην πράξη

Ενισχύοντας τον ρόλο της υπεράκτιας ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, η στρατηγική υπογραμμίζει ότι η αειφορία και, πιο συγκεκριμένα, η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας θα είναι βασικές αρχές για όλες τις σχετικές διαστάσεις. Αυτή η στρατηγική θα συζητηθεί με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με περιφερειακούς εκπροσώπους, ενδιαφερόμενους φορείς, κοινωνικούς εταίρους, ΜΚΟ και πολίτες της ΕΕ, προτού προωθήσουν τις προτεινόμενες πολιτικές δράσεις.

Ανακαινίσεις κτιρίων

Ανακαινισμένα και βιώσιμα κτίρια στην ΕΕ θα συμβάλουν στο άνοιγμα του δρόμου για ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα, δεδομένου ότι τα κτίρια είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη, υπεύθυνα για πάνω από το ένα τρίτο των εκπομπών της ΕΕ.
Όμως, μόνο το 1% των κτιρίων υποβάλλονται σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις κάθε χρόνο, επομένως η αποτελεσματική δράση είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί η Ευρώπη ουδέτερη από το κλίμα (καθαρές μηδενικές εκπομπές) έως το 2050.
Επί του παρόντος, περίπου το 75% των κτιρίων στην ΕΕ δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά, ωστόσο το 85-95% των σημερινών κτιρίων θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται το 2050.
Η ανακαίνιση τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών κτιρίων αποτελεί ουσιώδη δράση και έχει χαρακτηριστεί στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως βασική πρωτοβουλία για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα και την επίτευξη στόχων. Δεδομένης της έντασης εργασίας του κατασκευαστικού τομέα, στον οποίο κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό οι τοπικές επιχειρήσεις, οι ανακαινίσεις κτιρίων μπορούν επίσης να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19. Για να ξεκινήσει η ανάκαμψη, το σχέδιο αποκατάστασης της Επιτροπής σκοπεύει να υποστηρίξει περαιτέρω τις ανακαινίσεις κτιρίων της ΕΕ.
Ένα κύμα ανακαίνισης για την Ευρώπη Για να επιδιώξει αυτή τη διπλή φιλοδοξία ενεργειακών κερδών και οικονομικής ανάπτυξης, το 2020 η Επιτροπή δημοσίευσε μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση της ανακαίνισης με τίτλο "Ένα κύμα ανακαίνισης για την Ευρώπη - Πράσινο κτίριο μας, δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτίωση της ζωής".
Αυτή η στρατηγική στοχεύει στο διπλασιασμό των ετήσιων ποσοστών ανακαίνισης ενέργειας τα επόμενα 10 χρόνια. Εκτός από τη μείωση των εκπομπών, αυτές οι ανακαινίσεις θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν και χρησιμοποιούν τα κτίρια και θα πρέπει να δημιουργήσουν πολλές επιπλέον πράσινες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.
Με σχεδόν 34 εκατομμύρια Ευρωπαίους να μην μπορούν να θερμάνουν σωστά τα σπίτια τους, η ανακαίνιση αντιμετωπίζει επίσης την ενεργειακή φτώχεια. Μπορεί να αντιμετωπίσει την υγεία και την ευημερία των ευάλωτων ατόμων, μειώνοντας παράλληλα τους λογαριασμούς ενέργειας - όπως περιγράφεται στη σύσταση της Επιτροπής για την ενεργειακή φτώχεια, επίσης μέρος της στρατηγικής για τα κύματα ανακαίνισης. Παράλληλα με τη στρατηγική, η Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες για την «έξυπνη ετοιμότητα των κτιρίων».
Συγκεκριμένα, ένας νέος δείκτης έξυπνης ετοιμότητας στοχεύει στην προώθηση της φιλικής προς την ψηφιακή ανακαίνιση, στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μέτρηση της πραγματικής κατανάλωσης ενέργειας.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή εγκαινίασε το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus. Θα παρέχει ένα φόρουμ όπου οι Ευρωπαίοι μπορούν να ενώσουν τις ιδέες τους για μια φιλική προς το κλίμα αρχιτεκτονική.
Περιλαμβάνει 3 φάσεις: συν-σχεδιασμός, παράδοση και διάδοση.
Η φάση του σχεδιασμού ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και θα οδηγήσει σε μια σειρά έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αργότερα αυτό το έτος για να ζωντανέψει ιδέες σχεδιασμού σε τουλάχιστον 5 διαφορετικές τοποθεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η πρωτοβουλία για το κύμα ανακαίνισης θα βασιστεί σε μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πακέτου «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», ιδίως την απαίτηση για κάθε χώρα της ΕΕ να δημοσιεύει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης κτιρίων, άλλες πτυχές της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και - σχετικές πτυχές των εθνικών σχεδίων ενέργειας και κλίματος κάθε χώρας της ΕΕ.

Εκπομπές μεθανίου

Το μεθάνιο είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας αερίων του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Σε κλίμακα χρόνου 100 ετών, το μεθάνιο έχει 28 φορές μεγαλύτερο δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα και είναι 84 φορές πιο ισχυρό σε κλίμακα 20 ετών. Επομένως, οι εκπομπές μεθανίου σχετίζονται ιδιαίτερα με τους στόχους του 2050 για το κλίμα. Επιπλέον, το μεθάνιο είναι μια ισχυρή τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση και συμβάλλει στη δημιουργία όζοντος, η οποία από μόνη της προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι το 45% αυτών των εκπομπών μπορεί να μετριαστεί χωρίς καθαρό κόστος, δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι ένα προϊόν που πωλείται με τη μορφή φυσικού αερίου.
Η μείωση των εκπομπών μεθανίου που σχετίζεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά 50% τα επόμενα 30 χρόνια θα μπορούσε να μετριάσει την παγκόσμια αλλαγή θερμοκρασίας κατά 0,2 ° C έως το 2050, ένα σημαντικό βήμα προς τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 ° C. Πρόληψη διαρροών μεθανίου στον ενεργειακό τομέα
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για το μεθάνιο που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί νομοθετική πρόταση για την πρόληψη διαρροών μεθανίου στον ενεργειακό τομέα. Θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς κανόνες για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων, την επαλήθευση, την ανίχνευση διαρροών και την επισκευή στον ενεργειακό τομέα και θα εξετάζει κανόνες σχετικά με τον ρουτίνα εξαερισμό και εκτόξευση. Η πρόταση πρόκειται να εγκριθεί το 2021 και θα συμβάλει στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της ΕΕ για το κλίμα για το 2030 και του στόχου της για την κλιματική ουδετερότητα το 2050.


Η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι μία από τις πρωτοβουλίες προτεραιότητας στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική της ΕΕ για το μεθάνιο δείχνει ελπιδοφόρες δυνατότητες ενίσχυσης των προσπαθειών της ΕΕ για βασικούς στόχους για το κλίμα, όπως η αυξημένη φιλοδοξία για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Η τελική στρατηγική της ΕΕ για το μεθάνιο COM (2020) 663, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020, στοχεύει στον περιορισμό των οδών θερμοκρασίας έως το 2050, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην ενίσχυση της παγκόσμιας ηγεσίας της ΕΕ στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος. Η στρατηγική θα επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών μεθανίου στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και των αποβλήτων, καθώς αυτές οι περιοχές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου.
Αυτή η διατομεακή προσέγγιση θα αναλάβει στοχοθετημένη δράση σε κάθε περιοχή, ενώ χρησιμοποιεί συνεργίες μεταξύ τομέων, για παράδειγμα μέσω της παραγωγής βιομεθανίου. Καθώς οι εκπομπές μεθανίου υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της δέσμευσης με τρίτες χώρες και πολυμερών πρωτοβουλιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης