Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά μέτρα ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τη ΡΑΕ

ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά μέτρα ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τη ΡΑΕ
Η έλλειψη ρευστότητας στην Προθεσμιακή Αγορά, συντελεί εν πολλοίς, στην αδυναμία εύρεσης εναλλακτικής πηγής προμήθειας, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ

Τη λήψη μέτρων για την αύξηση της ρευστότητας στην Προθεσμιακή Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια ελέγχοντας και σταθεροποιώντας το κόστος παραγωγής τους, ζητεί από τη ΡΑΕ η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Αρχής Θανάση Δαγούμα, εν όψει και του ανοιχτού διαλόγου της Αρχής με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για το ζήτημα των τιμολογίων, η ΕΒΙΚΕΝ μιλάει για μη ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας κυρίως στη Μέση Τάση, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις έχει φθάσει ακόμη και ξεπερνά τα 110 ευρώ/MWh καθώς στα τιμολόγια τους έχουν συμπεριληφθεί ρήτρες που συνδέουν την τιμή προμήθειας με την εξέλιξη της χονδρικής τιμής του ρεύματος όπως αυτή διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Εκτόξευση τιμών για τους τελικούς καταναλωτές

Με δεδομένο δε ότι οι τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας κινούνται σταθερά κοντά στα 100 ευρώ/MWh και στο ποσό αυτό προστίθενται περίπου 8-10 ευρώ/MWh που είναι το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης οι τιμές για τους τελικούς καταναλωτές έχουν εκτοξευτεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συνολικό κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης την εβδομάδα 21-27 Ιουνίου ανήλθε σε 11,32ευρώ/MWh, την εβδομάδα 28 Ιουνίου - 4 Ιουλίου διαμορφώθηκε σε 8,15 ευρώ/MWh, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 5-11 Ιουλίου ήταν 8,88 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, το γεγονός ότι την τρέχουσα εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ενεργοποιεί υποχρεωτικά δύο λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια και την ασφάλεια του συστήματος λόγω αυξημένης ζήτησης, θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Έτσι η ΕΒΙΚΕΝ που έχει ήδη θέσει το θέμα των τιμών στη ΡΑΕ με προηγούμενη επιστολή της στις 21 Μαΐου, επανέρχεται μιλώντας για διαφαινόμενη καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας, που σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των δικαιωμάτων CO2 οδηγούν σε σημαντικά υψηλότερες τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, ιδίως όταν η υψηλή ζήτηση επιβάλλει τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

Μάλιστα σημειώνει ότι και τον Μάιο ο ΑΔΜΗΕ ενέτασσε για λόγους ευστάθειας του συστήματος λιγνιτικές μονάδες, ανατρέποντας τον αρχικό προγραμματισμό του Χρηματιστηρίου προκαλώντας μεγάλο όγκο ενεργοποιημένης ενέργειας και ανόδου των τιμών, λόγω προβλημάτων στο σχεδιασμό της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Σε ότι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η άνοδος τους στις διεθνείς αγορές είναι συγκυριακή και θα αποκλιμακωθεί μέσα στο 2022.

Σε ότι αφορά όμως την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η συμπεριφορά των καθετοποιημένων ιδιωτών προμηθευτών κατατείνει στο να μην επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιο τους στη ΜΤ και ΥΤ.

Ρευστότητα στο σύστημα

Αυτό όπως λέει, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση του όποιου μεριδίου είχαν στην ΥΤ και στην ΜΤ, που αφορά κυρίως βιομηχανικούς πελάτες, εάν υπήρχαν εναλλακτικές προσφορές στην αγορά, πλην όμως δεν υπάρχουν, λόγω έλλειψης ρευστότητας στην Προθεσμιακή Αγορά.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΒΙΚΕΝ η επίκληση της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών των δικαιωμάτων CO2 δεν δικαιολογεί οι προμηθευτές να μετακυλύουν το σύνολο του ρίσκου της αγοράς στους καταναλωτές, όταν μάλιστα το μερίδιο τους στην παραγωγή υπερκαλύπτει το μερίδιο τους στη λιανική.

Η Ένωση υποστηρίζει επίσης ότι η επίκληση του επιχειρήματος πως οι μονάδες παραγωγής δεν υπογράφουν διμερή συμβόλαια με τις αντίστοιχες εταιρείες προμήθειάς τους δεν ευσταθεί.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, απ΄ όλα αυτά αναδεικνύεται η μεγάλη αδυναμία στην λειτουργία της αγοράς, δηλαδή η έλλειψη ρευστότητας στην Προθεσμιακή Αγορά, η οποία συντελεί εν πολλοίς στη μη δυνατότητα εύρεσης εναλλακτικής πηγής προμήθειας έστω από τους μικρούς προμηθευτές.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ το μέτρο του περιορισμού του 20% στα διμερή συμβόλαια, που επιτρέπεται να συνάπτουν οι προμηθευτές με μερίδιο αγοράς υψηλότερο του 4%, είναι μια ρύθμιση η οποία δεν κινείται στην ορθή κατεύθυνση και θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτική προσφορά από μέρους των παραγωγών μια ελάχιστης ποσότητας διμερών συμβολαίων, ως προσφορότερο μέτρο.

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι ως net buyer έχοντας υψηλότερη έκθεση στο συνολικό κόστος της αγοράς (Αγορά Επόμενης Ημέρας και Αγορά Εξισορρόπησης) είναι αναμενόμενο να εγκαταλείψει την πολιτική της σύνδεσης των τιμολογίων με την τιμή των δικαιωμάτων CO2 και να ακολουθήσει σε προσφορά τιμολογίων συνδεδεμένων με το συνολικό κόστος της αγοράς.

Καταλήγοντας η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τη ΡΑΕ να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της Προθεσμιακής Αγοράς, αλλά και τον έλεγχο των πρακτικών στην αγορά προμήθειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης