Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: O Tσίπρας δεν έχει αλλαξει

Π.Μπουσμπουρέλης: O Tσίπρας δεν έχει αλλαξει
Τα ρίσκα της κυβερνητικής πολιτικής και οι πολιτικές επιπτώσεις
Μια πρώτη δύσκολη με πολιτικά ρίσκα περίοδος για την κυβέρνηση ξεκινά, καθώς οι επιπτώσεις της Μετάλλαξης Δ είναι ακόμη άγνωστες στην διασπορά του COVID - 19 και κατ επέκταση στην προσπάθεια ανάκαμψης του τουρισμού που είναι κομβικός για το σύνολο της οικονομίας.
Για τον λόγο αυτό υπήρξε και μια υποχώρηση στο χρηματιστήριο αλλά και οι προσδοκίες είναι πολύ πιο συγκρατημένες σε σχέση με τον περασμένο Μάϊο.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να "ανοίξει" με τους εμβολιασμένους το παιχνίδι, να ενισχύσει τα μηνύματα εμβολιασμού και από την άλλη πλευρά να δώσει έμφαση στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις σαν κριτήριο αποφάσεων, αφήνοντας επιμέρους τα κρούσματα στην άκρη προς το παρόν.
Η πολιτική αυτή όμως θα κριθεί τον Αύγουστο στον βαθμό αποτελεσματικότητάς της.

Τα επερχόμενα ρίσκα

Από εκεί και πέρα ξεκινά ένα άλλο κεφάλαιο για την οικονομία με στόχο την διατήρηση του ανοίγματος, την δημιουργία τείχους ανοσίας, χωρίς επιστρεπτέες και με έμφαση σε μια γενικότερη προσπάθεια ανάκαμψης. Στο βάθος του χρόνου και στο τέλος του 2022 η οικονομία θα πρέπει να προετοιμασθεί για μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή περίπου 8 ποσοσταίων μονάδων με στόχο να απορροφήσει το μεγάλο δημιουργηθέν έλλειμμα από τα lockdowns.
Η κούραση των εγκλεισμών, αν δεν ακολουθήσουν τα θετικά σενάρια, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει δυσαρέσκειες και σε πολιτικό επίπεδο, στον βαθμό που η απορρόφηση των πρώτων κονδυλίων του Πακέτου Ανάκαμψης δεν θα μπορεί ακόμα να διαχυθεί στην κοινωνία.
Σε αυτό μπορεί να προστεθεί και μια σειρά άλλων δεδομένων, όπως τα μαγαζιά που δεν θα ξανανοίξουν αλλά και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού που θα περιθωριοποιήσει οριστικά μια κοινωνική ομάδα, που θα χάσει ό,τι της έχει απομείνει μετά από τρία μνημόνια και έναν COVID.

Τσίπρας συνεπής Αριστερός αλλά μακριά από το Κέντρο

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό που η Νέα Δημοκρατία είχε την ατυχία αλλά και την τύχη να επωμίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άφαντη.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε μια ατυχή δήλωση προσέγγισης του Κέντρου δια της Αριστεράς.
Αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο Τσίπρας δεν έχει αλλάξει. Είναι και θα παραμείνει ένας συνεπής αριστερός με ό,τι αυτό και αν σημαίνει.
Το Κέντρο και η Αριστερά δεν είναι δύο ενιαίες πολιτικές πλατφόρμες. Διότι οι φορολογίες και οι επιθετικές εισφορές, που υπέστησαν αυτοί που δηλώνουν 20.000 ευρώ δεν ξεχνιούνται. Οι δηλώσεις του πλέον επιτυχημένου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου για την απόσταση από την μεσαία τάξη το 2017 δεν ξεχνιούνται. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο Τσακαλώτος θα ήταν ο μόνος, που θα μπορούσε στα χρόνια των μνημονίων να βγάλει αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά βέβαια δεν ξεχνιέται και η μέθοδος.

Για όλα αυτά λοιπόν ο Τσίπρας περιχαρακώνει το 22-24% αλλά απο εκεί και πέρα βλέπει και θα βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυριαρχεί στον κεντρώο χώρο. Ο κεντρώος χώρος όπως είναι σήμερα δεν έχει ηγέτη παρά το γεγονός, ότι υπάρχει και θα υπάρξει μια δεξαμενή ψηφοφόρων που θα μεγαλώνει. Το ΚΙΝΑΛ είναι ένα απαξιωμένο πολιτικό σχήμα που θα φθίνει και η Ν.Δημοκρατία θα απορροφά δυναμικό κερδίζοντας χρόνια στην εξουσία.
Εκτός και αν προκύψει για το Κέντρο κάτι νέο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης