Περιβάλλον

Φινλανδός ΥΠΟΙΚ για Green Deal: Δύσκολο να συνδυαστεί η εξοικονόμηση με τους κλιματικούς στόχους

Φινλανδός ΥΠΟΙΚ για Green Deal: Δύσκολο να συνδυαστεί η εξοικονόμηση με τους κλιματικούς στόχους
Διευρύνεται το κύμα αντιδράσεων στο νέο Green Deal

Τη νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το πακέτο «Fit for 55», με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Mika Lintilä, τονίζοντας ότι υπάρχει μια αστάθεια.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάγει αυστηρούς στόχους ενεργειακής απόδοσης περιορίζοντας τη χρήση ενέργειας και διπλασιάζοντας σχεδόν την ετήσια υποχρέωση εξοικονόμησης ενέργειας των κρατών μελών, η επίτευξη των κλιματικών στόχων θα απαιτήσει περαιτέρω ηλεκτροδότηση της κοινωνίας, εξήγησε. «Είναι δύσκολο για μένα να σκεφτώ ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τόσο σημαντικές μειώσεις όσο αυτό που προτείνεται» συμπλήρωσε.

Το Υπουργείο Απασχόλησης και Οικονομίας υπολόγισε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο μειώνοντας την τελική κατανάλωση ενέργειας σε περίπου 255 TWh έως το 2030, ισοδύναμο με το επίπεδο του 1995. Περίπου 298 TWh τελικής ενέργειας καταναλώθηκε στη Φινλανδία το 2019.

Zητούμενο η αποτελεσματικότητα

Εάν οι στόχοι απόδοσης τέθηκαν σε ισχύ το 2024, θα απαιτούσαν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 2% κάθε χρόνο έως το 2030. Η ζήτηση για ενέργεια προβλέπεται να αυξηθεί ως συνέπεια διαφόρων έργων υδρογόνου, για παράδειγμα, υπενθύμισε ο Petteri Kuuva, ανώτερος υπουργικός σύμβουλος στο Υπουργείο Απασχόλησης και Οικονομίας της χώρας

«Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σίγουρα θα είναι εντελώς απαλλαγμένο από εκπομπές έως το 2030. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα είναι πρόβλημα όσο προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.Πρέπει μάλλον να εξετάσουμε πώς μπορεί να διασφαλιστεί η απαραίτητη αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης υπολογίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αλλαγής θα δημιουργήσουν περίπου ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές και η μεταποίηση μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Οι προσπάθειες πωλήσεων των εταιρειών θα καθορίσουν εάν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και στη Φινλανδία.

«Θα πρέπει να βρούμε το μερίδιό μας από το τεράστιο σύνολο επενδύσεων και επίσης να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Lintilä.

Ανησυχίες

Όπως αναφέρεται, εταιρείες της χώρας που ειδικεύονται στις εξαγωγές έχουν προειδοποιήσει ότι η ενσωμάτωση των εκπομπών της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας εκπομπών θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητά τους ως προς το κόστος. Ο Lintilä υπόσχεται να πραγματοποιήσει προσαρμογές σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις αυτής της στρατηγικής.

«Η υπερβολική μάχη για την διατήρηση των κανονισμών θα μπορούσε ακόμη και να αποτρέψει τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. «Υπάρχουν κάποιες ασυμβατότητες στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι οι κοινωνίες ηλεκτροδοτούνται ταυτόχρονα» ανέφερε.

Επιτάχυνση της δράσης

Μια εξίσου σημαντική παρατήρηση στο θέμα έκανε ο Mika Maliranta, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Jyväskylä. «Εστάλη ένα σαφές μήνυμα ότι οι νέες εξελίξεις θα σηματοδοτήσουν μια σημαντική αλλαγή στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η προβλεψιμότητα είναι κρίσιμη κάθε φορά που οι εταιρείες λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις». Ο Maliranta πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί για την ικανότητα των εταιρειών να προσαρμοστούν εντός του προτεινόμενου χρονικού πλαισίου. «Η ικανότητα των αγορών να προσαρμόζονται στις αλλαγές είναι πολύ συχνά υποτιμημένη. Είναι κρίσιμο οι εταιρείες και οι αγορές να έχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς πρόκειται να αλλάξει ο κόσμος. Οι εταιρείες αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας. Επομένως, η χάραξη πολιτικής πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή του κλίματος και στην ενίσχυση της ανθρώπινης ευημερίας» τόνισε.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης