Διεθνή

Covid: Σήμα κινδύνου από 1.200 επιστήμονες για το άνοιγμα της Αγγλίας

Covid: Σήμα κινδύνου από 1.200 επιστήμονες για το άνοιγμα της Αγγλίας
Ειδικοί από όλο τον κόσμο λένε ότι το «πείραμα» θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη παραλλαγών ανθεκτικών στο εμβόλιο σύμφωνα με τον theguardian.com
Το σχέδιο του Boris Johnson να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς πανδημίας της Αγγλίας τη Δευτέρα αποτελεί απειλή για τον κόσμο και παρέχει εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών ανθεκτικών στα εμβόλια, λένε ειδικοί από όλο τον κόσμο.

Η θέση της Βρετανίας ως παγκόσμιου κόμβου μεταφορών σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα παραλλαγή εδώ θα εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν επιστήμονες και γιατροί σε μια διάσκεψη κορυφής έκτακτης ανάγκης.
Όπως αναφέρει ο theguardian.com εξέφρασαν επίσης σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδια της Downing Street. Κυβερνητικοί σύμβουλοι στη Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ και την Ιταλία ήταν μεταξύ εκείνων που εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την πολιτική που ακολουθείται, ενώ περισσότεροι από 1.200 επιστήμονες υπέγραψαν επιστολή στο περιοδικό Lancet προειδοποιώντας ότι η στρατηγική θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη παραλλαγών ανθεκτικών στα εμβόλια. Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε στη σύνοδο ότι αυτός και οι συνάδελφοί του εξεπλάγησαν από την προσέγγιση που ακολουθούσε στην Αγγλία.
«Στη Νέα Ζηλανδία, πάντα προσφεύγαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, γι 'αυτό είναι τόσο αξιοσημείωτο που δεν ακολουθεί καν βασικές αρχές δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Michael Baker, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Otago και μέλος της τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας Covid-19 του υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας.

Συμμετείχε επίσης ο καθηγητής José Martin-Moreno του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, ανώτερος σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος είπε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό παρά τις επιστημονικές γνώσεις που έχουν». Άλλοι προειδοποίησαν ότι την προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης θα μιμηθούν, για πολιτική σκοπιμότητα, και οι αρχές άλλων χωρών. «Αυτό που φοβάμαι είναι ότι μερικές από τις χειρότερες παρορμήσεις σε πολλές από τις πολιτείες μας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Δρ William Haseltine, πρώην ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και πρωτοπόρος ερευνητής του AIDS που προεδρεύει στην Access Health International, μια Νέα Υόρκη - βάση σκέψης.
«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος που βλέπω τον πολύ γρήγορο ρυθμό αύξησης των λοιμώξεων σε έναν πληθυσμό που εμβολιάζεται».
Η καθηγήτρια Christina Pagel, διευθύντρια της κλινικής επιχειρησιακής ερευνητικής μονάδας του University College London, δήλωσε στη συνάντηση: «Λόγω της θέσης μας ως παγκόσμιου ταξιδιωτικού κόμβου, οποιαδήποτε παραλλαγή που γίνεται κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Η πολιτική του ΗΒ δεν μας επηρεάζει απλώς. Επηρεάζει όλους και όλοι έχουν μερίδιο σε αυτό που κάνουμε. " Η επιστολή προς τον Lancet ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ξεκινά ένα επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα, και το καλούμε να σταματήσει τα σχέδια για την εγκατάλειψη των μετριασμών στις 19 Ιουλίου 2021.»

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης