Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διαβουλεύσεις Ουκρανίας με ΕΕ και Γερμανία για τον Nord Stream 2

Διαβουλεύσεις Ουκρανίας με ΕΕ και Γερμανία για τον Nord Stream 2
Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον της

Η Ουκρανία ξεκίνησε επίσημες διαβουλεύσεις με την ΕΕ και τη Γερμανία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, δήλωσε χθες (21/7) ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, μετά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου για το επίμαχο αυτό έργο που θα συνδέσει τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε ότι επίσημη ειδοποίηση έχει ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ο Κουλέμπα έκανε τη δήλωση αυτή λίγα λεπτά αφού ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει η Ρωσία, εφόσον χρησιμοποιήσει τον αγωγό για να πλήξει την Ουκρανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Αν η Ρωσία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή διαπράξει άλλες επιθετικές ενέργειες εις βάρος της Ουκρανίας, η Γερμανία θα λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο και θα ασκήσει πιέσεις για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβανομένων των κυρώσεων, προκειμένου να περιορίσει τις ικανότητες ρωσικών εξαγωγών στον ενεργειακό τομέα προς την Ευρώπη», τόνισαν οι δύο χώρες.

ΗΠΑ και Γερμανία ζήτησαν επίσης να εξακολουθήσει «να διέρχεται φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας μετά το 2024», καταληκτική ημερομηνία βάσει της τρέχουσας συμφωνίας του Κιέβου με τη Ρωσία. «Η Γερμανία δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να ασκήσει πίεση ώστε να διευκολύνει μια παράταση που θα μπορούσε να φτάνει έως και τα 10 επιπλέον χρόνια» της συμφωνίας αυτής για τη διέλευση αερίου από την Ουκρανία.

Παράλληλα το Βερολίνο ως την 1η Σεπτεμβρίου «θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις αυτές», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών.

Το πλήγμα

Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον της και ότι θα χάσει τα έσοδα που αποκομίζει για τη διέλευση φυσικού αερίου από το έδαφός της μόλις ολοκληρωθεί και αρχίσει να λειτουργεί ο Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για την Ουκρανία, η οποία έχει προσπαθήσει να πείσει τους δυτικούς εταίρους της να επιταχύνουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει πολιτικές, στρατιωτικές και ενεργειακές απειλές για την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη, ενώ ενίσχυσε την ικανότητα της Ρωσίας να αποσταθεροποιεί την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, διαιωνίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ»., κατήγγειλε ο Κουλέμπα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης