Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IOSCO: Τι αλλάζει για το «μαύρο κουτί» των εταιρικών αξιολογήσεων ESG

IOSCO: Τι αλλάζει για το «μαύρο κουτί» των εταιρικών αξιολογήσεων ESG

Οι χρήστες γενικά δεν πραγματοποιούν επίσημη επαλήθευση των αξιολογήσεων, αποκαλώντας τη διαδικασία "μαύρο κουτί"

 

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές έκαναν ένα πρώτο βήμα τη Δευτέρα για να ξεκλειδώσουν το «μαύρο κουτί» των εταιρικών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κυβερνητικών αξιολογήσεων (ESG), υποδηλώνοντας επίσημη εποπτεία ενός τομέα που βοηθά τη διοχέτευση τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε φιλικά προς το κλίμα επενδυτικά ταμεία.

Παρά την αυξανόμενη επιρροή, οι δείκτες ESG και οι πάροχοι δεδομένων είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτοι, δεν διαθέτουν διαφάνεια στις μεθόδους τους, προσφέρουν άνιση κάλυψη και φιλοξενούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κινητών Αξιών (IOSCO), στον οποίο υπάγονται ρυθμιστικές αρχές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία σύμφωνα με το Reuters.

 Asset managers που διαχειρίζονται κεφάλαια εστιασμένα στα ESG βασίζονται όλο και περισσότερο σε περίπου 160 βαθμολογητές παγκοσμίως για να βοηθήσουν στην επιλογή μετοχών και ομολόγων, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την προστασία των επενδυτών, δήλωσε η IOSCO.

Οι χρήστες, ωστόσο, γενικά δεν πραγματοποιούν επίσημη επαλήθευση των αξιολογήσεων, αποκαλώντας τη διαδικασία "μαύρο κουτί". "Οι χρήστες έχουν επισημάνει ότι η ύπαρξη πολλαπλών αξιολογήσεων ESG και προϊόντων δεδομένων μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συνάφεια, την αξιοπιστία και το πράσινο πλύσιμο", δήλωσε η Ashley Alder, η οποία προεδρεύει της IOSCO και επικεφαλής του επιτηρητή αξιών του Χονγκ Κονγκ.

Πράσινα διαπιστευτήρια

Το Greenwashing αναφέρεται σε εταιρείες που δηλώνουν υπερβολικά πράσινα διαπιστευτήρια σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδυτές. Ο τομέας σημείωσε ταχεία ενοποίηση με εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η MSCI, η S&P και η Morningstar που ηγούνται του πακέτου. Το έγγραφο διαβούλευσης της IOSCO συνιστά στους ρυθμιστικούς φορείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ρυθμίσουν επίσημα τον τομέα, επαναλαμβάνοντας παρόμοιες κινήσεις με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (CRAs) μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία, όταν μεταδόθηκαν παρόμοιες ανησυχίες.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη βιομηχανία να αναπτύξει και να ακολουθήσει κώδικες συμπεριφοράς, δήλωσε ο παρατηρητής. "Οι πάροχοι αξιολογήσεων ESG και προϊόντων δεδομένων θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο υψηλού επιπέδου δημόσιας αποκάλυψης και διαφάνειας ως στόχου στις αξιολογήσεις ESG και στα προϊόντα δεδομένων τους, συμπεριλαμβανομένων των μεθοδολογιών και των διαδικασιών τους", ανέφερε η IOSCO.

Οι βαθμολογητές ESG θα μπορούσαν να διατηρήσουν εσωτερικά αρχεία για να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των αξιολογήσεών τους και να διαβεβαιώσουν ότι οι βαθμολογίες είναι «απαλλαγμένες από πολιτικές ή οικονομικές πιέσεις», ανέφερε η IOSCO.


Σύγκρουση συμφερόντων

Οι αξιολογητές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ πωλήσεων αξιολογήσεων σε εταιρείες με τις οποίες μπορεί επίσης να έχουν επιχειρηματική σχέση, δήλωσε η IOSCO. "Οι συμμετέχοντες στη χρηματοοικονομική αγορά θα μπορούσαν να εξετάσουν τη δέουσα επιμέλεια στις αξιολογήσεις του ESG και στα προϊόντα δεδομένων που χρησιμοποιούν στις εσωτερικές τους διαδικασίες", πρόσθεσε.

Η MSCI δήλωσε ότι επανεξετάζει την έκθεση IOSCO. "Στο MSCI, είμαστε σταθεροί πιστοί της διαφάνειας και δεσμευόμαστε στον καθορισμό και την εφαρμογή ορθών πρακτικών στις επιχειρήσεις μας", ανέφερε.

Η IOSCO δημιουργεί μετά από συμφωνίες, αρχές υψηλού επιπέδου τις οποίες τα κράτη μέλη της εισάγουν έπειτα στους εθνικούς κανόνες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές να σημειώνουν ήδη ότι ενδέχεται να χρειαστεί δράση.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης