Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ιταλία: Η Intesa θα καταργήσει τη χρηματοδότηση εξόρυξης άνθρακα έως το 2025

Ιταλία: Η Intesa θα καταργήσει τη χρηματοδότηση εξόρυξης άνθρακα έως το 2025

Η Intesa ακολουθεί τις αυξανόμενες εκκλήσεις των επενδυτών για ενίσχυση των περιβαλλοντικών πολιτικών τους

 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa Sanpaolo (ISP.MI) ανακοίνωσε την Τρίτη 27/7/2021 ότι θα σταματήσει, με άμεση ισχύ, τη χρηματοδότηση της εξόρυξης άνθρακα με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση της έκθεσης στον τομέα έως το 2025. Η Intesa ακολουθεί τις αυξανόμενες εκκλήσεις των επενδυτών για ενίσχυση των περιβαλλοντικών πολιτικών τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων πριν από την ετήσια γενική συνέλευση, τον Απρίλιο, η Intesa είχε δηλώσει ότι επανεξετάζει την πολιτική χρηματοδότησης άνθρακα και θα θέσει νέους στόχους μέχρι το τέλος του έτους.
Η BlackRock δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Intesa, τον Δεκέμβριο του 2020 δεσμεύθηκε να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των εταιρειών στις οποίες ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με το κλίμα.
Ενημερώνοντας την πολιτική της, η Intesa δήλωσε ότι θα καταργήσει όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης άνθρακα έως το 2025.
Η Rival heavyweight UniCredit έθεσε τον Σεπτέμβριο έναν στόχο να μειώσει την έκθεση του άνθρακα στο μηδέν έως το 2028, αρνούμενη να παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες για οποιαδήποτε έργα που σχετίζονται με τον άνθρακα.
Η Intesa υιοθέτησε επίσης μια νέα πολιτική για το μη συμβατικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οποία περιλαμβάνει για τεχνικές όπως άμμος πετρελαίου, τερματισμό της νέας χρηματοδότησης αμέσως και προγραμματισμός για σταδιακή κατάργηση της έκθεσης έως το 2030.
υιοθέτηση αυτών των μέτρων είναι ένα σημαντικό επιπλέον βήμα από την τράπεζα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής", ανέφερε.
Η Intesa ανακοίνωσε ότι είχε εντείνει τους αποκλεισμούς που προβλέπονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, εστιάζοντας στα σχέδια μετάβασης εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
"Ο όμιλος θα υποστηρίξει εταιρείες κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω χρηματοδότησης που στοχεύει στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε η Intesa, απαριθμώντας πιθανά χρηματοοικονομικά εργαλεία όπως πράσινα, βιώσιμα και μεταβατικά δάνεια.
Η ανακοίνωση της Intesa καθώς οι υπουργοί ενέργειας και περιβάλλοντος από την ομάδα των 20 πλουσίων εθνών που συναντήθηκαν στη Νάπολη την περασμένη εβδομάδα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με τη διατύπωση των βασικών δεσμεύσεων για την αλλαγή του κλίματος στην τελική ανακοίνωσή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης