Ενέργεια

ΗΠΑ: Τα πρώτα κέρδη για τα διυλιστήρια από την έναρξη πανδημίας

ΗΠΑ: Τα πρώτα κέρδη για τα διυλιστήρια από την έναρξη πανδημίας

Ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων

 

Τα διυλιστήρια πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιεύσουν τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη τους μετά την πανδημία COVID-19, παρόλο που οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα ασθενέστερα περιθώρια τον Ιούνιο έχουν περιορίσει την αισιοδοξία των αναλυτών που στηρίζεται στην ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων.

Η ζήτηση βενζίνης και ντίζελ στις ΗΠΑ έχει σχεδόν ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 μετά την πτώση της ταξιδιωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια της πανδημίας το 2020.
Τα διυλιστήρια αύξησαν την επεξεργασία αλλά είναι αντιμέτωπα με το ακριβότρο αργό πετρέλαιο οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 48% φέτος

Τα τρία κορυφαία ανεξάρτητα διυλιστήρια των ΗΠΑ - Valero Energy Corp Phillips 66 και Marathon Petroleum Corp - αναμένεται να ανακοινώσουν συνδυασμένα καθαρά έσοδα περίπου 675 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό είναι χαμηλότερο από τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια που προβλέποταν μόλις πριν από 30 ημέρες και οι αναλυτές ανησυχούν ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων θα υπονομεύσει την οικονομική ζήτηση. "Υπάρχει φόβος ότι στο δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να ήταν τα υψηλότερα κέρδη φέτος", δήλωσε ο αναλυτής των Cowen and Co Jason Gabelman.

Αισιοδοξούν οι αναλυτές

Το αμερικανικό αργό έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 24% το τρίμηνο και ενώ οι τιμές των καυσίμων μεταφοράς τείνουν να αυξάνονται παράλληλα, οι τιμές άλλων προϊόντων όπως η νάφθα, η άσφαλτος και το προπάνιο τείνουν να υστερούν στην αύξηση, συμπιέζοντας τα περιθώρια.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφορίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα προέβλεψε ότι η κατανάλωση υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ το 2021 θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το 2020. Η βενζίνη ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο σε επίπεδα πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Αυτό κάνει τους αναλυτές αισιόδοξους για τις επερχόμενες ανακοινώσεις, αφού τα τρία πρώτα διυλιστήρια έχασαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.

Η Valero ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη, ακολουθούμενη από τις άλλες δύο την επόμενη εβδομάδα. Η εξάπλωση της παραλλαγής COVID-19 Delta απειλεί την ανάκαμψη των ταξιδιών, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να λένε ότι δεν θα προχωρήσουν σε άρση των υφιστάμενων ταξιδιωτικών περιορισμών «σε αυτό το σημείο». Τα περιθώρια διύλισης άρχισαν να μειώνονται τον Ιούνιο, και διαμορφώθηκαν στα 19,11 $ ανά βαρέλι στο τέλος του μήνα, σε σύγκριση με 20,42 $ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης