Ενέργεια

BP: Aύξηση 4% στο μέρισμα – Στα 2,8 δισ.δολ. τα καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

BP: Aύξηση 4% στο μέρισμα – Στα 2,8 δισ.δολ. τα καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

Προχωρεί σε επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 1,4 δισ. δολ.

 

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου την Τρίτη, ενώ επέκτεινε το πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών.

Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 1,4 δις. δολ. το τρίτο τρίμηνο, λόγω του ταμειακού πλεονάσματος 2,4 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Επίσης, αύξησε το μέρισμά της κατά 4% στα 5,46 σεντ ανά μετοχή, καταβάλλοντας 5,25 σεντ ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Προβλέπει επαναγορές ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ανά τρίμηνο και ετήσια αύξηση μερίσματος 4% έως το 2025, με βάση την εκτιμώμενη μέση τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Η ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με ζημία 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι και καθαρά κέρδη 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν τα καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου να διαμορφωθούν στα 2,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ισχυρές επιδόσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι ένας συνδυασμός ισχυρών επιδόσεων, ένας βελτιωμένος ισολογισμός και υψηλότερες τιμές βασικών προϊόντων επέτρεψαν στην εταιρεία να αυξήσει τις αποδόσεις της στους μετόχους.
«Έχουμε αυξήσει το δικό μας σχέδιο από $ 50 σε $ 60 (μέσες τιμές πετρελαίου) για τα επόμενα χρόνια - αυτό οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση. Το ΑΕΠ επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την πανδημία και τα εμβόλια λειτουργούν σαφώς, ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί την πειθαρχία και η προσφορά γίνεται πιο σφιχτή, ιδιαίτερα στο σχιστολιθικό των ΗΠΑ », σημείωσε. Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι έχουν κερδίσει μια πιο σταθερή βάση εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Η Shell, η TotalEnergies και η Equinor ανακοίνωσαν όλες προγράμματα επαναγοράς μετοχών την περασμένη εβδομάδα.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, το οποίο περιλαμβάνει την ετήσια πληρωμή περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κάνει η εταιρεία για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού το 2010.
Εν τω μεταξύ, το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 32,7 δισεκατομμύρια δολάρια από 33,3 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο μειωμένου χρέους από τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε κατασκευάσει έναν αγωγό ανανεώσιμης ενέργειας 21 gigawatt και έφερε οκτώ μεγάλα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σύνδεση. Επίσης, αύξησε τις προβλέψεις για την παραγωγή το τρίτο τρίμηνο. Ο Looney είπε στο CNBC ότι τα οκτώ νέα έργα, μαζί με την εξοικονόμηση κόστους που διευκολύνθηκε από τη μεγάλη αναδιάρθρωση της BP, η οποία περιέκοψε περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας, θα οδηγήσουν στην αποδοτικότητα της παραγωγής.

Άνοδος τιμών

Τα οικονομικά αποτελέσματα της BP έρχονται μετά από μια περίοδο ισχυρότερων τιμών των βασικών προϊόντων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στα 69 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο, από 61 δολάρια κατά μέσο όρο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονταν περίπου στα 72,74 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τρίτης. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει σε υψηλά πολυετίας τους τελευταίους μήνες και οι τρεις κύριοι οργανισμοί πρόβλεψης στον κόσμο-ο ΟΠΕΚ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας-αναμένουν τώρα ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα επιταχυνθεί στο δεύτερο μισό έτος. Στη στατιστική ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου, η BP ανέφερε ότι τις τελευταίες επτά δεκαετίες η εταιρεία είχε αντιμετωπίσει μερικά από τα πιο δραματικά επεισόδια στην ιστορία του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος. Αυτές οι κρίσεις περιελάμβαναν την κρίση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης