Ρωσία: Με «μπλε» υδρογόνο θα καλύψει την μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ρωσία: Με «μπλε» υδρογόνο θα καλύψει την μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Ενέργειας, η Ρωσία μπορεί να εξάγει έως και 33,4 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου αξίας 100,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άλλες χώρες

 

Η ευρωπαϊκή πολιτική για τον άνθρακα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση των άμεσων προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και θα επηρεάσει τα έσοδα από το 2050, δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom Export, ο εξαγωγικός βραχίονας της κορυφαίας ρωσικής παραγωγού φυσικού αερίου Gazprom, Sergey Komlev σε συνέντευξή του στο εταιρικό περιοδικό της Gazprom, προσθέτοντας ότι η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει τις εξαγωγικές της θέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά χρησιμοποιώντας παραδόσεις «μπλε υδρογόνου».

Η Ευρώπη κινείται ήδη προς τον στόχο που έχει ανακοινωθεί για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο μηδέν έως το 2050. Ο ενδιάμεσος στόχος σε αυτήν την πολιτική προτείνει μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030.

"Πρακτικά η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα σημαίνει εγκατάλειψη καυσίμων που είναι πηγές αερίων θερμοκηπίου, " ανέφερε ο Komlev σύμφωνα με το energymarketprice.
"Η εγκατάλειψη της χρήσης υδρογονανθράκων ως πηγών πρωτογενούς ενέργειας θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον όγκο των άμεσων προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και, κατά συνέπεια, τα ποσά των εξαγωγικών εσόδων από τις πωλήσεις της", επεσήμανε προσθέτοντας ότι η Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει το έλλειμμα της τροφοδοσίας φυσικού αερίου τουλάχιστον εν μέρει με υδρογόνο που παράγεται από αυτό.

Ο Komlev θεωρεί ότι η παραγωγή «μπλε» ουδέτερου άνθρακα υδρογόνου είναι ήδη δυνατή, με το κύριο κόστος του να υπολογίζεται σε περίπου 2 $ / kilogram. «Αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας« μπλε »υδρογόνου στον κόσμο στο μέλλον, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στον τομέα του φυσικού αερίου, θα σταματήσει τη διαδικασία υποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων, θα ανοίξει το δρόμο για υπεύθυνη χρηματοδότηση έργων στον τομέα του απαλλαγμένου από άνθρακα αερίου », σημείωσε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Ενέργειας, η Ρωσία μπορεί να εξάγει έως και 33,4 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου αξίας 100,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άλλες χώρες, η οποία μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 20% της παγκόσμιας αγοράς της το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης