Ενέργεια

Παρέμβαση της ΕΕ για την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ζητά η Ισπανία

Παρέμβαση της ΕΕ για την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ζητά η Ισπανία

 Πολιτικές αναταράξεις δημιουργούν οι υψηλές τιμές ενέργειας

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ισπανία κάλεσε την ΕΕ να υποστηρίξει τα μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η διαμάχη εντείνεται για το κόστος της στρατηγικής του μπλοκ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Teresa Ribera, αντιπρόεδρος της Ισπανίας για το περιβάλλον, επεσήμανε ότι οι υψηλές τιμές και οι χρεώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση κατά των πρωτοβουλιών μείωσης του άνθρακα, με την Ισπανία να βρίσκεται στο «μάτι του τυφώνα».
Καθώς οι τιμές στην Ισπανία και σε ολόκληρη την ήπειρο σημείωσαν υψηλά επίπεδα, κάλεσε την ΕΕ να λάβει μέτρα για την παροχή ανώτατου ορίου τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και να μην καθορίσει τα τέλη από τις υψηλότερες τιμές που είναι θα πληρώσουν τα εθνικά δίκτυα.

Προς το παρόν, αυτά τα λεγόμενα οριακά κόστη αντικατοπτρίζουν την τιμή των συστημάτων εμπορίας φυσικού αερίου και εκπομπών άνθρακα και όχι φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
"Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη λειτουργία μιας αγοράς με κανόνες που έχουν διατυπωθεί όταν η διαφορά μεταξύ των τεχνολογιών δεν ήταν τόσο μεγάλη", δήλωσε η Ribera.
«Χρειαζόμαστει μια τιμή που καλύπτει το κόστος που να είναι λογική για τον καταναλωτή [αλλά] η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό δεν είναι συμβατό με μια αγορά με μεγάλο εσωτερικό ανταγωνισμό, στην οποία ο θεμελιώδης κανόνας όσον αφορά την τιμή είναι το οριακό κόστος του τελευταίου μεγαβάτ ».
Πρόσθεσε ότι οι κανόνες της ΕΕ για την τιμολόγηση φαίνεται ότι ταιριάζουν καλύτερα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, οι οποίες χρειάζονται επενδύσεις για να καταργήσουν σταδιακά τις μεγάλες βιομηχανίες άνθρακα.
Εκτός από τις πιέσεις για έναν νέο μηχανισμό τιμολόγησης, η Ισπανία θέλει η ΕΕ να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα νομοθεσία για να περιορίσει ή να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές συναλλαγών άνθρακα.


ισπανία.PNG

Προς το παρόν, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας - οι οποίες αυτή την εβδομάδα έφτασαν σε τιμή χονδρικής άνω των 100 ευρώ ανά μεγαβάτ - είναι ένα από τα πιο καυτά πολιτικά θέματα στη χώρα, με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να καλούν την κυβέρνηση να κάνει πολύ περισσότερα για να τις περιορίσει.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Ισπανία είναι πολύ χαμηλότερες από την Ελλάδα οι οποίες την Τρίτη έφθασαν στα 185 ευρώ ανά μεγαβάτ.
«Αφού τελείωσε ο Ιούλιος με την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία, ξεκινάμε τον Αύγουστο με το τρίτο ρεκόρ», έγραψε σε tweet ο Pablo Casadoη γέτης του κόμματος της Αντιπολίτευσης.
«[Η κυβέρνηση] υποσχέθηκε ότι δεν θα αυξήσει τις τιμές της ενέργειας. . . Χρυσό μετάλλιο για ψέματα ».

Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη φέτος - για παράδειγμα, το αυξανόμενο κόστος χονδρικής αναμένεται να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξήσει το ετήσιο ποσό των οικιακών λογαριασμών κατά περίπου £ 150 λίρες.

Αλλά η Ισπανία, η οποία εξαρτάται από ξένες πηγές για σχεδόν τα τρία τέταρτα του ενεργειακού της μείγματος, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω της εξάρτησής της από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, για το οποίο πρέπει να ανταγωνιστεί την αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του άνθρακα είναι επίσης σε υψηλό ρεκόρ. Η Ισπανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, η οποία έχει ήδη μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ στην ενέργεια σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών, υποστήριξε αυτήν την εβδομάδα το σχέδιο νόμου για τη λήψη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα απροσδόκητα κέρδη από υδροηλεκτρικές και πυρηνικές μονάδες που επωφελήθηκαν από την υψηλές τιμές άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση λέει ότι, επενδύοντας τα ανακτημένα κεφάλαια στο ενεργειακό δίκτυο, θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές.
Ο Ribera πρόσθεσε ότι η Ισπανία βρέθηκε στο έλεος της αύξησης των τιμών λόγω των ανεπαρκών ενεργειακών διασυνδέσεων με τη Γαλλία και την υπόλοιπη ήπειρο.
«Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δεν μπορούμε να αμβλύνουμε αυτά τα αποτελέσματα σε μια ευρύτερη αγορά, όπως συμβαίνει στην κεντρική Ευρώπη, λόγω των περιορισμών των διασυνδέσεων. Είμαστε ένα ενεργειακό νησί », είπε. «Βρισκόμαστε στο μάτι του τυφώνα στα πιο ταραχώδη χρόνια αυτής της μεταμόρφωσης [σε καθαρότερη ενέργεια]».

Η επιτροπή υπερασπίστηκε το τρέχον σύστημα τιμολόγησης της ΕΕ ως «υγιή ανταγωνισμό για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανταπόκριση στη ζήτηση και την αποθήκευση» προσθέτοντας ότι «βλέπουμε όλο και περισσότερο στην ΕΕ ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθορίζουν την τιμή και αντικαθιστούν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα». Εκπρόσωπος περιέγραψε το προηγούμενο σύστημα τιμών που καθορίστηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές ως "ακριβό, αναποτελεσματικό και κυριαρχείται από μερικές μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν τον τομέα". Αλλά ο Ribera τόνισε επίσης τις ανησυχίες της Ισπανίας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής για τη διεύρυνση του εμπορίου εκπομπών στις μεταφορές και τα κτίρια θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολιτικά μη βιώσιμες, λόγω των επιπτώσεων στην εργατική και μεσαία τάξη. «Ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας», είπε. «Θέλουμε πολλές επενδύσεις, θέλουμε κερδοφορία για τους επενδυτές, αλλά πρέπει να δώσουμε προσοχή, ώστε αυτό να μην καταλήξει να λειτουργεί ενάντια στη διαδικασία μετασχηματισμού, επειδή οι καταναλωτές πληρώνουν το τίμημα χωρίς διακρίσεις».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης