Ενέργεια

Γιατί η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ άντεξε το crash course της απολιγνιτοποίησης

Γιατί η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ άντεξε το crash course της απολιγνιτοποίησης
Η "απαλλαγή" από τους λιγνίτες σε νέες συχνότητες
Η ακραία άσκηση προσομείωσης των τελευταίων ημερών που ανέδειξε τα ενεργειακά πρόβλήματα της χώρας δεν φαίνεται να κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην μετοχή της ΔΕΗ, η οποία και χθες 4/8 κινήθηκε πάνω από τα 9 ευρώ.
Αυτό γιατί η τελική ευθεία των 4 funds για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που θα καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές στις 3 Σεπτεμβρίου ζεσταίνει τις προσδοκίες.
Το ποσόν που θα λάβει η ΔΕΗ θα είναι πολύ μεγάλο συγκριτικά με την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της και θα αποκτήσει ταυτόχρονα έναν ισχυρό συνεταίρο για την ανάπτυξη του δικτύου.
Το κρίσιμο νούμερο είναι η αποτίμηση, για την οποία φαίνεται ότι τα 3 δισ αποτελούν μια ισχυρή βάση για το 100% της θυγατρικής.
Πρέπει να αναφερθεί όμως, ότι τα δάνεια του ΔΕΔΔΗΕ είναι στο 1,4 δισ.ευρώ.
Άρα το καθαρό νούμερο θα έχει αφαιρέσει το δάνειο.

Οι αποτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ το asset της επόμενης ημέρας

Ένα σενάριο που μπορεί να έχει πολλές πιθανότητες είναι να δοθεί ένα ποσό από τον πλειοδότη κοντά στο 1,2 δισ για το 49%.
Αυτό σημαίνει ότι για το 100% η αποτίμηση θα είναι 2,4 +1,4 δισ που είναι τα δάνεια, δηλαδή 3,8 δισ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ με την σημερινή του εικόνα δίνει ένα EBITDA 400 εκατ ευρώ στην ΔΕΗ, δηλαδή μια μεγάλη κερδοφορία σαν ποσοστό επί της συνολικής της.
Η αγορά αυτή την στιγμή παίζει, ότι η ΔΕΗ θα πάρει το 1 δισ και θα μπορέσει έτσι να υλοποιήσει το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ, βελτιώνοντας σημαντικά την κεφαλαιακή της διάρθρωση, που θα της επιτρέψει και την πολύ μεγάλη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές.
Η πώληση δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ θα σημάνει την εισροή 1 δισ σε μια κεφαλαιοποίηση 2 δισ ευρώ.
Για τον λόγο αυτό και το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό.

Βέβαια υπάρχουν και τα σενάρια που ανεβάζουν τον πήχυ της αποτίμησης στα 4 δισ ευρώ, ωστόσο τα range σύμφωνα με τους αναλυτές θα είναι σε αυτά τα επίπεδα.
Η ΔΕΗ κατόρθωσε να βγει από το τέλμα μέχρι τώρα από χρηματοοικονομικής πλευράς και το μάνατζμεντ Στάσση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Όμως από επενδυτικής πλευράς ακόμα δεν έχουμε δει το βασικό στάδιο της υλοποίησης τόσο στην πλευρά Μαύρου για τις ΑΠΕ, όσο και στο θέμα της Πτολεμαϊδας 5 και φυσικά παραμένει το ερώτημα αν θα κάνει και νέα μονάδα φυσικού αερίου.

Οι λιγνίτες απαραίτητοι αλλά "εκτός" ΔΕΗ

Το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων κα η τύχη τους είναι επίσης ένα πολύ βασικό ζήτημα,
το οποίο ανεδείχθη τις τελευταίες ημέρες.
Το ενεργειακό δυναμικό της χώρας απέδειξε ότι χωρίς λιγνίτες στην αιχμή δεν μπορεί να βγει πέρα.
Αυτό τι μπορεί να σημάνει για την απολιγνιτοποίηση;

Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για το reform plan, όπως αποκάλυψε το WEN χθες 4/8 από την Κομισιόν, δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί η συμφωνία για την στρατηγική εφεδρεία να έλθει πιο κοντά χρονικά.
Αυτή θα είναι και το βασικό κριτήριο για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, καθώς θα έχει την οριστική λύση "απαλλαγής" από τους ζημιογόνους λιγνίτες ή την πλειονότητα αυτών.
Ορισμένοι από αυτούς θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα, για να καλύπτουν τις ανάγκες ακραίων καταστάσεων του συστήματος για ένα συγκεκριμένο διάστημα, χρηματοδοτούμενοι όχι βέβαια από την ΔΕΗ.

Από την στιγμή που το οριστικό πλάνο των ενεργειακών αναγκών του συστήματος δεν έχει προσδιορισθεί, καθώς αναμένονται οι τεχνικές εισηγήσεις της ΡΑΕ για να καταλήξει ο ΑΔΜΗΕ σε ένα ρεαλιστικό πλάνο, δεν είναι βέβαιο πως θα κλείσει το θέμα με τους λιγνίτες. Ιδιαίτερα με την αδυναμία του συστήματος να επιβιώσει χωρίς αυτούς, που αποκαλύφθηκε περίτρανα την τελευταία εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης