Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Glencore: Ρεκόρ κερδών το πρώτο εξάμηνο – Θα επιστρέψει 2,8 δισ. δολ. στους μετόχους

Glencore: Ρεκόρ κερδών το πρώτο εξάμηνο – Θα επιστρέψει 2,8 δισ. δολ. στους μετόχους

Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 79% σε ρεκόρ 8,7 δις. δολαρίων, έναντι 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

 

Η Glencore θα επιστρέψει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους το 2021, αφού οι αυξανόμενες τιμές των βασικών προϊόντων βοήθησαν την εταιρεία εξόρυξης και εμπορίου να έχει ρεκόρ για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ανέφερε την Πέμπτη. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας εισηγμένης στο Λονδίνο κατά το πρώτο εξάμηνο πριν από τόκους, φόρους, αποσβέσεις και αποσβέσεις (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 79% σε ρεκόρ 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ξεπερνώντας τα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια που περίμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv.

Η Glencore ακολουθεί τους ανταγωνιστές της Rio Tinto και Anglo American σε ρεκόρ κερδών εξαμήνου που προήλθαν από υψηλότερες τιμές βασικών προϊόντων.

"Μετά τις σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις του COVID-19 στις αρχές του 2020, η επακόλουθη οικονομική ανάκαμψη οδήγησε τις τιμές των περισσότερων προϊόντων μας να φτάσουν σε υψηλά πολυετίας εν μέσω επιταχυνόμενης ζήτησης και παρατεταμένων περιορισμών στην προσφορά", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore, Gary Nagle, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας τον Ιούλιο.
Αφού επανέφερε το μέρισμα τον Φεβρουάριο μετά από παύση λόγω πανδημίας και ζημία στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η Glencore ανακοίνωσε μια επιπλέον διανομή μετρητών 0,04 σεντ ανά μετοχή, ή 530 εκατομμύρια δολάρια που θα πληρωθούν τον Σεπτέμβριο και εξαγορά μετοχής 650 εκατομμύρια δολάρια .

Η εταιρεία τον Φεβρουάριο συνέστησε συνολική πληρωμή 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Αν και αυτό είναι μικρότερο από τις προσδοκίες μας των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ... πιστεύουμε ότι η αγορά θα το λάβει αυτό θετικά ", ανέφεραν αναλυτές της RBC Capital Markets.
Οι τιμές των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του κοβαλτίου και του νικελίου, έχουν αυξηθεί φέτος καθώς η ζήτηση ανακάμπτει λόγω της επιβράδυνσης του COVID-19. Οι υψηλότερες τιμές επέτρεψαν στη Glencore να μειώσει το χρέος της στα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2020. Αυτό ήταν εντός του εύρους στόχου της τάξης των 10-16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία εκτιμούσε ότι θα πρέπει να φτάσει πριν αυξήσει τα μερίσματα.
Το τμήμα συναλλαγών ή μάρκετινγκ της Glencore εξαργύρωσε μεταβλητότητα στην αγορά και κατέγραψε EBIT 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περίοδο. Το τμήμα αναμένεται να φτάσει στο υψηλό της προηγούμενης πρόβλεψης ύψους 2,2-3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης